Ipoly ártér

mainpaycheckfield

IBA kód: HU19

Megye: Nógrád
Földrajzi koordináták: 48.5 É, 19.5 K
Tenger feletti magasság: 96-180 m
Terület: 2 700 ha
Kritérium: A1

 

Élőhelyek: gyepek (60%), vízi élőhelyek (20%), erdők és facsoportok (10%), mesterséges élőhelyek (10%).

Földhasználat: mezőgazdaság (70%), erdőgazdálkodás (20%), település, üzem, szállítás (5%), vízgazdálkodás (5%).

Veszélyeztető tényezők: gátak, csatornák, duzzasztók építése(A), kotrás és csatornázás (A), a mezőgazdasági művelés felhagyása (B),a növényzet égetése (B), a mezőgazdasági termelés intenzitásának növekedése (C), erdei legeltetés (C).

Védettség: részleges
Területleírás
A folyó természetközeli állapotú, meanderezőszakasza a szlovák-magyar határon Hont és Ipolytarnóc között. Holtágak,ártéri mocsarak, nedves rétek, puhafás ligeterdők jellemzik.Rétgazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés, erdőgazdálkodás folyik rajta, de a terület jelentős részét egyáltalán nem hasznosítják.

Madártani jelentőség
Az ártéri élőhelyekhez kötődőmadárfajok fontos élőhelye. Legfontosabb értéke a haris (Crex crex), de kisebb gémtelep is található itt.

Természetvédelmi kijelölések
Részben a Duna-Ipoly NP része.

Természetvédelmi kérdések
A rétek művelésének hiánya, anövényzet égetése, a mezőgazdaság intenzitásának növelése és atervezett folyószabályozás és vízlépcső építés a legfontosabbveszélyeztető tényezők. A terület megóvása érdekében az Ipoly Unió teszerőfeszítéseket a térség szlovák és magyar társadalmi szervezeteivel, önkormányzataival együttműködésben.

Minősítő fajok:
haris (Crex crex)