Természetvédelmi problémák

mainpaycheckfield

Mindennapi jólétünk biztosítása óriási és egyre nagyobb terhet ró a bolygó élő rendszereire. Azok az élőlények, melyek gyakran évmilliók óta együtt élnek a ragadozóikkal, élősködőikkel, a gyakran elképesztően szélsőséges időjárási körülményekkel, képesek évek, évtizedek alatt kipusztulni a civilizációs hatásoktól. A civilizáció olyan vívmányai, mint: a vezetékes áram, az út- és vasúthálózat, az ipari hatékonyságű mezőgazdaság, vagy éppen a modern üveg-acél-beton épületek mind-mind olyan új környezeti elemek, melyekhez az élőlények jelentős többségének sem ideje, sem lehetősége nem volt alkalmazkodni. Ezért a természetvédelem nem az élőlények egymás közötti viszonyrendszerének az alakításáról szól, hanem a különböző fajok túlélésének biztosításáról az ember által mindinkább átalakított környezetben.

Madarak és vezetékek

Ma már tudjuk, hogy az elektromos vezetékek jelentik számos védett és veszélyeztetett madárfaj számára az egyik fô veszélyforrást...

Madarak és mérgek

A vegyszerek által okozott mérgezések két fő típusba sorolhatók: egy részük engedélyezett növényvédő, de kifejezetten tiltott szerek is előfordulnak.