Önt is várja a Madárbarát kert program!

mainpaycheckfield

Lehet-e élni madarak közelsége nélkül? Természetesen lehet, de sokan úgy gondoljuk, hogy velük együtt jobb. Szerencsére sok madárfaj követ bennünket még a nagyvárosok központjába is, egy kiskert pedig valóságos városi vadonná alakítható.

Bárhol alkalmazható egyszerű módszerek

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprogramja.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.


A Madárbarát kert program legalább olyan mértékben szól az emberekről,
mint
a madarakról, hiszen a jelenlétük nem csak hasznos, de rengeteg
élményt is kínál (Vidó: Orbán Zoltán - további Madárbarát kert
felvéterlek az MME YouTube csatornáján láthatóak)
.


2016 márciusában az elmenyvilag.com kamerája is meglátogatta az MME Madárbarát
kert programját (Felvétel: elmenyvilag.hu)

 

Elismerő cím és tábla

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a csomag megvásárlásától számított három hónapon belül kapott elektronikus jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Madárbarát kert tábla
Madárbarát kert alprogram elismerő tábla garázskapun (Fotó: Orbán Zoltán).

Bárki csatlakozhat!

A Madárbarát kert programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Soha nem késő elkezdeni!

A Madárbarát kert program egyik legfontosabb jellemzője, hogy soha nem késő belevágni! Tehát az évnek nincs egyetlen olyan napja sem, amikor ne tudnánk elindítani új, vagy bővíteni már meglévő madárbarát kertünket.

Regisztráció

A Madárbarát kert programba bekapcsolódni a csomagok valamelyikének a megvásárlásával lehet.

A programhoz való csatlakozás menete: 

1. Válassza ki az MME BOLT oldalán az Önnek leginkább megfelelő csomagot és vásárolja meg, függetlenül attól, hogy melyik alprogramhoz kíván csatlakozni (Madárbarát Kert, Madárbarát Panel, Madárbarát Iskola, Madárbarát Óvoda, Madárbarát Munkahely), a csomagok ugyanis mindegyikhez egyformák. 
2. A csomag megvásárlásától számított 3 hónap elteltével a vásárláskor megadott e-mail címre fog kapni egy elektronikus jelentőlapot, ezen lehet majd megjelölni, hogy melyik alprogramban kíván részt venni, az elismerő táblát ennek megfelelően küldjük majd ki. 

madárbarát kert
Alapcsomag

A Madárbarát kert alapcsomag tartalma: Madárbarát kert kalendárium, tűzzománc kitűző, Madarak Magyarországon című könyv, 2 darab ragadozómadár sziluett. 

madárbarát kert
Közepes csomag

A közepes csomag tartalma: B-odú és minden, ami az Alapcsomagban benne van (Madárbarát kert kalendárium, tűzzománc kitűző, Madarak Magyarországon című könyv, 2 darab ragadozómadár sziluett.)

madárbarát kert
Haladó csomag

A haladó csomag tartalma: Az Év madara kerámia bögre, és minden, ami a közepes csomagban benne van (B-odú, Madárbarát kert kalendárium, tűzzománc kitűző, Madarak Magyarországon című könyv, 2 darab ragadozómadár sziluett.)

madárbarát kert
Szuper csomag


A Szuper csomag tartalma: Madárbarátok nagykönyve című könyv, B-odú, Madárbarát kert kalendárium, tűzzománc kitűző, Madarak Magyarországon című könyv, 2 darab ragadozómadár sziluett.

Madárbarát mintakert tanösvények

A Madárbarát kert programhoz az oktatásban és az ökoturizmusban egyaránt használható Madárbarát mintakert tanösvény is tartozik, amivel a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt érdekesen és szemléletesen lehet bemutatni a leggyakoribb madár- és más fajvédelmi eszközöket, valamint a körülöttünk élő állatokat.

Madárbarát kert tanösvény nagy tábla
Madárbarát kert tanösvény

A tanösvény két nagy bevezető táblája, amihez 19 eszköz és az
ezeket bemutató A/4-es tábla tartozik még (részletek >>).

Madárbarát kert program Power Point előadások

Az ingyenesen letölthető ötrészes, projektorral vetíthető, pdf. formátumú Power Point előadás ideális téma iskolai, szakköri, oktatóközponti, erdei iskolai foglalkozásokhoz:

  1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk (letöltés >>)
  2. rész - Itató és porfürdő (letöltés >>)
  3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek (letöltés >>)
  4. rész - Téli madáretetés (letöltés >>)
  5. rész - Más fajok védelme (letöltés >>)
Négy dia a letölthető Madárbarát kert előadás-sorozatból.

 

Az előadás jól illeszthető a fentiekben bemutatott Madárbarát mintakert tanösvényhez is!

További információkat kérhet a programkoordinátortól a madarbaratkert@mme.hu email címen!

Madárbarát kerti eszközök és szakkönyvek is vásárolhatók az MME boltjában.

 

Kapcsolódó oldalak

 

Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>), ...

... ha pedig szeretné jobban megismerni, meg is határozni az eközben látott madarakat,
a Madármegfigyelők kézikönyve (bolt >>) segíthet önnek

 

 

Orbán Zoltán