Madárbarát kert

mainpaycheckfield

A Madárbarát kert program célja, hogy a résztvevők a regisztrációt követően folyamatosan, egész évben végezzenek valamilyen madárvédelmi tevékenységet. Ezért a program alkalmazkodva a különböző lakó- és munkahelyi körülményekhez, több alprogramból áll, amelyek közül a legkézenfekvőbb a kertes házas környezetben végezhető természetvédelmi munka.

Ősz és tél

A madarak számára az ősz és a tél a költést követő nyugalmi időszak. Számos madarunk elvonul, más fajok viszont itthon maradnak, vagy hozzánk érkeznek telelni. Ilyenkor a legfontosabb feladatunk a hó és tartós hideg megérkezésével az etetés megkezdése, és az egész éves itatás folytatása. Ekkor érdemes kitakarítani és felújítani a régi, illetve kihelyezni az új odúkat. A természetes és mesterséges odúk nem csak a költési időszakban fontosak a madarak életében, ősszel és télen sok faj éjszakázásra használja ezeket.

 

Tavasz és nyár

A hóolvadást követően abba kell hagyni a madáretetést, és az etetőket ki kell üríteni. A költési időszakban ne etessünk, mert ez a cinegékre nézve kockázatos lehet. Több megfigyelés is beszámol arról, hogy egyes széncinege párok az etetőben maradó napraforgóval etették az egyébként rovarevő fiókáikat, akik ezt nem tudván megemészteni, a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladtak, elpusztultak. Az itatás egész évben, de különösen a nyári kánikulában fontos madárvédelmi munka.

 

Javasolt madárvédelmi eszközök és módszerek

  • 2-4 "B" odú kihelyezése fákra, esetleg nagyobb bokrokra. Megtelepülő fajok: széncinege, kék cinege, barátcinege, mezei veréb, házi veréb.
  • 1-2 "D" odú kihelyezése fákra. Megtelepülő fajok: seregély.
  • "C" odú kihelyezése az eresz alá, a terasz és tornác tetejéhez. Megtelepedő fajok: házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú, barázdabillegető.
  • Kerti itató, esetleg tavacska. Az itatóban mindig legyen friss víz, télen naponta egyszer a jég eltávolítása után hideg csapvízzel töltsük fel az itatót.
  • Téli madáretetéshez: dúcetető, függő etető, cinkegolyó, ablaketető.
  • Búvó- és fészkelőhelyet, táplálékot nyújtó növényzet ültetése.
  • Orgona, fagyal, gyöngyvessző, nyári orgona bokrok vagy sövény, és egynyári virágok ültetésével a kertünk lepke- és rovarbaráttá is válik.

 

Hogyan csatlakozhatok a Madárbarát kert programhoz?

A programhoz való csatlakozás menete: 

1. Válassza ki az MME BOLT oldalán az Önnek leginkább megfelelő csomagot és vásárolja meg, függetlenül attól, hogy melyik alprogramhoz kíván csatlakozni (Madárbarát Kert, Madárbarát Panel, Madárbarát Iskola, Madárbarát Óvoda, Madárbarát Munkahely), a csomagok ugyanis mindegyikhez egyformák. 
2. A csomag megvásárlásától számított 3 hónap elteltével a vásárláskor megadott e-mail címre fog kapni egy elektronikus jelentőlapot, ezen lehet majd megjelölni, hogy melyik alprogramban kíván részt venni, az elismerő táblát ennek megfelelően küldjük majd ki. 

 


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>), ...

 

 

 

 

 


... ha pedig szeretné jobban megismerni, meg is határozni az eközben látott madarakat,
a Madármegfigyelők kézikönyve (bolt >>) segíthet önnek

 

 

 

 

Orbán Zoltán