Észt gyűrűs fekete sas Magyarországon

mainpaycheckfield

Egy Észtországban jelölt fekete sast fényképeztek le március közepén a Kis-Balatonon (Bődör Bence).

A Zalavár közelében megfigyelt madarat fiókakorában gyűrűzték 2016-ban, Tallinntól nem messze. A fészkelőpár tojó tagja fekete sas, a hím tagja első generációs fekete-békászó sas hibrid, így fiókájuk is hordozza mindkét madárfaj tulajdonságait.

Ez az első külföldi gyűrűs fekete sas megfigyelés Magyarországon.


Az észt gyűrűs fekete sas megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A fekete sas és a békászó sas igen közel áll egymáshoz, elterjedési területük átfedő zónájában viszonylag gyakran fordulnak elő vegyes költőpárok. A nálunk kis számban fészkelő, fokozottan védett békászó sas fészkelőterületének keleti határa nagyjából Oroszországig terjed. A fekete sas leginkább Kelet-Európa és közép-Ázsia síkvidékein fészkel, és Ázsia déli területeire vonul. Magyarországon ritkán látható tavasszal és ősszel, esetenként néhány kelet-európai példány át is telel a Kárpát-medencében.


Észt gyűrűs fekete sas (Fotó: Bődör Bence)

További információ a fekete sasról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-aqucla

 

Litván gyűrűs fekete sas

mainpaycheckfield

Egy Litvániában gyűrűzött hibrid sast figyeltek meg Magyarországon.

A litván gyűrűs sast október elején fényképezték le Besenyszög határában (Jász-Nagykun-Szolnok megye, Hajdú Tamás). Ezt a madarat fiókakorában gyűrűzték idén júliusban, a Nyeman folyó deltájának a közelében. Az eset érdekessége, hogy a madarat egy vegyes költőpár nevelte fel, a hím fekete sas, a tojó pedig békászó sas volt, így a fiatal madár egy hibrid sas. 

 


A megfigyelt madár gyűrűzési és megfigyelési helyei

A madár a színes gyűrű mellett egy GPS jeladóval is el van látva, útja a Kárpát-medencéig Kelet-Lengyelországon át szinte egyenesen vezetett déli irányba. A jászsági pihenőt követően folytatta útját a déli határvidék felé.


A megfigyelt hibrid sas fényképe a gyűrűzéskor (Fotó: Vytautas Eigirdas)

Magyarországon korábban egy lengyel gyűrűs fekete, békászó sas hibridet figyeltek meg, szintén a színes gyűrűje alapján.

A két madárfaj igen közel áll egymáshoz, elterjedési területük átfedő zónájában viszonylag gyakran fordulnak elő vegyes költőpárok. A nálunk kis számban fészkelő, fokozottan védett békászó sas fészkelőterületének keleti határa nagyjából Oroszországig terjed. Vonuló madárfaj, afrikai telelőterületeit a Boszporusz irányából közelíti meg. A fekete sas leginkább Kelet-Európa és közép-Ázsia síkvidékein fészkel, és Ázsia déli területeire vonul.

További információ a fekete sasról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-aqucla
 valamint a békászó sas információs oldala: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-aqupom

 

Németországban gyűrűzött békászó sas Magyarországon

mainpaycheckfield

Június közepén egy színesgyűrűvel jelölt békászó sast fényképeztek le Békés megyében, Bucsa közelében (megfigyelő: Kun Zoltán).

Ezt a madarat fiókaként gyűrűzték 2019-ben Mecklenburg-Elő-Pomerániában. Ez az első németországi jelölésű békászó sas itthon. Korábban elsősorban a szomszédos Szlovákiában jelölt példányok kerültek meg itthon (összesen 10 madár)


A megfigyelt békászó sas megkerülési térképre (Madárgyűrűzési Központ)

A Kárpát-medencén túlról egy 1932-ben, Lettországban fiókaként gyűrűzött békászó sasról tudunk, amit Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találtak meg ugyanabban az évben, ősszel. 

Magyarországon eddig mindössze 119 példányt jelöltek, a legtöbbet fiókakorban. Ezek közül 3 madár került meg külföldön, kettő Szlovákiában, egy 2009-ben jelölt példány tetemét pedig a kirepülést követő szeptemberben Törökországban találtak meg .

A békászó sas fokozottan védett ritka, de rendszeres fészkelő madarunk. Elsősorban északkelet Magyarország hegységeiben fészkel. Hosszú távú vonuló, a telet Afrikában tölti. 

Műholdas nyomkövetővel ellátott példányok vonulási útjait meg lehet tekinteni az MME honlapján: https://www.satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_233=233&check_192=192&check_234=234

További információ a békászó sasról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-aqupom