Észt gyűrűs nagy sárszalonka Magyarországon

mainpaycheckfield

Egy Észtországban gyűrűzött nagy sárszalonkát találtak augusztus végén Szegeden.

A madarat legyengült, röpképtelen állapotban találták meg Szegeden, a Zápor-tónál, majd értesítették a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területileg illetékes szakemberét. A természetvédelmi őr a Szegedi Vadasparkba szállította a nagy sárszalonkát, ahol a kezelés ellenére később elhullott. 


Az észt gyűrűs nagy sárszalonka, hátán a GPS jeladóval (Fotó. Puskás József)

Az Ananász (Ananass) névre keresztelt, adult hím madarat 2021. május 31-én gyűrűzték és látták el GPS nyomkövető eszközzel a Kasari folyó torkolatvidékén (Matsalu Nemzeti Park, Leho Luigujoe). Sajnos a jeladója egy hónap elteltével nem adott jeleket, így a kutatók elvesztették a madarat. Addig, egy hónapon keresztül a gyűrűzés környékén mozgott. Amint visszaérkezik a nyomkövető eszköz az észt kollégákhoz, többet tudhatunk meg, arról, hogy júliustól miért nem küldött adatokat a madár helyzetéről. Ez lehet végzetes technikai hiba (például tönkrement a napelem vagy az akkumulátor), esetleg kommunikációs hiba történt. Ez utóbbi esetben még van remény a későbbi pozíció adatok letöltésére és megtudhatjuk mikor kezdte meg a madár a vonulását és milyen útvonalon érkezett a Dél-Alföldre.


Az észt gyűrűs nagy sárszalonka kézrekerülési térképe (Madárgyűrűzsi Központ)

Korábban Magyarországon még nem került kézre gyűrűs nagy sárszalonka. Itthon ezidáig mindössze öt példányt gyűrűztek a vonulási időszakban.

A nagy sárszalonka Eurázsia északi részén elterjedt madárfaj. A boreális fenyőerdők, lombhullató erdők fészkelő madara. Hosszútávú vonuló, a telet Afrika trópusi területein tölti. Magyarországon ritka átvonuló.


Az észt gyűrűs nagy sárszalonka (Fotó. Puskás József)

További információ a nagy sárszalonkáról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-galmed

Magyar gyűrűs kék vércse Afrikában

mainpaycheckfield

Egy hazai jelölésű kék vércsét fényképeztek le a Dél-Afrikai Köztársaságban.

A madarat március 6-án kapták lencsevégre (Cliff Dorse) a Kruger Nemzeti Parkban (www.krugerpark.co.za).


Magyar gyűrűs kék vércse Dél-Afrikában (Fotó: Cliff Dorse)

Ezt a kék vércsét fiókakorában jelölték 2017-ben, Görbeháza határában (Hajdú-Bihar megye, Török Hunor Attila). A hazai kék vércse védelmi program keretén belül a madár a fémgyűrű mellé két műanyag színes gyűrűt is kapott. Az egyik egy kód nélküli területjelző, a másik pedig egyedi kódos, teleszkóppal is leolvasható gyűrű. Ez utóbbit ez a madár az évek során elvesztette, így a fényképes azonosításhoz csak a fémgyűrű részlete és a területjelölő gyűrű adta a támpontot. Bár a teljes gyűrűszám nem látszott a képeken, mégis azonosítható volt a madár a részletek és a piros területjelölő gyűrű alapján.


A Dél-Afrikában lefényképezett magyar gyűrűs kék vércse megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Ez az első olyan hazai gyűrűs kék vércse, amelyik Afrika Egyenlítőn túli területén került meg. 

A kék vércse Közép-Ázsiában és Kelet-Európában fészkel, költőterületének nyugati határvidéke a Kárpát-medence. Nyár végén nagy csapatokba verődnek, egyes gyülekezőhelyükön több ezer madár is összegyűlhet. A telet Dél-Afrikában töltk, az első példányok áprilisban érkeznek vissza a költőterületeikre. 

A kék vércse vonulásáról sok értékes új információval szolgátak a műholdas nyomkövetővel felszerelt példányok. Bővebben: www.falcoproject.eu/hu/splash

További információ a kék vércséről a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-falves


Magyar gyűrűs kék vércse Dél-Afrikában (Fotó: Cliff Dorse)

Elkészült a Madárgyűrűzési Központ 2017. évi beszámolója

mainpaycheckfield

Magyarországon, 2017-ben 255 madárgyűrűző összesen 227 madárfaj 263136 példányát jelölte meg, amelyek közül 24486 (102 faj) volt fióka.

2017-ben a jelölt madarak felét (53,2%) hat madárfaj tette ki: széncinege (34340 pld.), füsti fecske (27157 pld.), kék cinege (23177 pld.), cserregő nádiposzáta (20226 pld.), foltos nádiposzáta (18257 pld.), barátposzáta (16950 pld.). További összesítés a beszámolóban.


Gyűrűzött madarak évenkénti száma, a jelölt madárfajok száma, 
valamint a gyűrűzésben résztvevő madárgyűrűzők száma Magyarországon 1974. és 2017. között.

A részletes beszámoló itt érhető el: http://www.mme.hu/sites/default/files/binary_uploads/6_termeszetvedelem/madargyuruzesi_kozpont/madargyuruzesi_kozpont_2017._evi_beszamoloja.pdf

A madarak jelentős részét a nyár végi, őszi vonulás során jelölték.


A 2017. évi gyűrűzési és visszafogási adatok napi eloszlása.

2017-ben az összes gyűrűzési adat 47,2%-át, valamint az összes visszafogási adat 62,6%-át a központi sorozatokat használó madárgyűrűző állomásokon regisztrálták.


A 2017. évi gyűrűzési adatok területi eloszlása (piros: egyéni gyűrűzők, kék: madárgyűrűző állomások).

 


A madárgyűrűző állomásokon jelölt madarak megoszlása 2004-től.

Tavaly a gyűrűzési adatok mellett 37217 visszafogási, 13469 megfigyelési és 657 kézrekerülési adat került regisztrálásra (2018. március 24. állapot).


A Madárgyűrűzési Adatbankban tárolt megkerülések évenkénti száma, 1974-2017.

A kézrekerülések okai a korábbi években tapasztalt arányt mutatták 2017-ben is, az ismert körülmények közül a leggyakoribb az áramütés vagy vezetéknek ütközés és a vadászat vagy illegális lelövés.


A 2017. évi kézrekerülések körülményeinek százalékos eloszlása (összevont tételek)

2017-ben, az eddig beérkezett adatok alapján 3297 külföldi vonatkozású gyűrűzési vagy megkerülési adat érkezett a Madárgyűrűzési Központba.


Külföldi vonatkozású megkerülések 2017-ben.

Az MME honlap „Magyarország madarai” oldalon (www.mme.hu/magyarorszagmadarai) a madárgyűrűzési adatok összesítései (gyűrűzési és megkerülési összesítések, a hazai gyűrűzések területi eloszlásainak térképei, a külföldi vonatkozású megkerülési adatok térképei, valamint a leggyakoribb kézrekerülési okok százalékos eloszlása) böngészhetőek.

Színes gyűrűs békászó sas megfigyelés

mainpaycheckfield

Színes gyűrűs békászó sas megfigyelés

Ezt a színes gyűrűs békászó sast Papp Gábor fényképezte július elején Olaszliszka közelében. A madarat 2015-ban, fiókakorban gyűrűzte Miroslav Dravecky, Szlovákiában.

A madár fiókakori képei a gyűrűzéskor:


Békászó sas fióka (Fotó: Miroslav Dravecky)


Színes lábgyűrű (Fotó: Miroslav Dravecky)

Megfigyelési adat térképe (Tringa)

A színes, nagy méretű kóddal ellátott jelölőgyűrűk alkalmazása elterjedt módszere a madárgyűrűzésnek, elsősorban a negyobb méretű madárfajokon. Ezek a jelölések teleszkóppal, vagy sokszor kézi távcsővel is leolvashatóak.

A békászó sas európai állománya Afrikában telel, a Szaharától délre eső területeken. A Kárpát-medencei madarak szeptemberben, délkeleti irányban hagyják el Európát és márciusban térnek vissza költőhelyeikre.

További információ a békászó sasokról a Tudástár Magyarország madarai oldalon:http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-aqupom


Békászó sas (Fotó: Papp Gábor)

Kilőttek a ludak!

mainpaycheckfield

Az Alterra Intézet (Hollandia) kutatási programjának keretében, Gerhard Müskens vezetésével, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), nemzeti park igazgatóságok, társadalmi szervezetek, valamit magánszemélyek segítségével, hazánkban először idén télen un. „vetőcsöves” hálóval sikerült nagy tömegben nagy lilikeket (Anser ablifrons) jelölni.

A program előzménye, hogy 2010-ben egy más módszerrel befogott egyed kapott műholdas jeladót, ami igen értékes adatokat szolgáltatott a vonulási útvonaláról (http://www.blessgans.de/index.php?id=499).

 

Nagy lilik gyűrűzés a Zámolyi viztározónál (Fotó: Lukács Katalin)
Nagy lilik gyűrűzés a Zámolyi viztározónál (Fotó: Lukács Katalin)

 

A madarak nyakgyűrűt is kaptak (Fotó: Lukács Katalin)
A madarak nyakgyűrűt is kaptak (Fotó: Lukács Katalin)

 

A holland kutatók a 2010-es eredményeken felbuzdulva a Pannon telelő állomány további vizsgálatát határozták el. Ennek keretében 31 madarat sikerült befogni, február 28-án a Zámolyi víztárózónál (Fejér megye). 26 madár egyedi kódolású színes nyakgyűrűt és 5 egyed GPS alapú műholdas nyomkövetőt kapott.

A madarak a szokatlanul rossz időben több mint egy hónapot várakoztak a Kárpát-medencében, míg április 2-án a „Zsolt” nevű madár "kilőtt", elhagyva a telelőterületét, vonulását megkezdve 1000 km-t meghaladó repüléssel a Donyec- medencéig repült (Kelet-Ukrajna). Azóta már Ukrajnát is elhagyta, jelenleg Oroszországban van.

 

A műholdas jeladók..
A műholdas jeladók...

 

.. és felszerelésük (Fotók: Lukács Katalin)
.. és felszerelésük (Fotók: Lukács Katalin)

 

Az öt jeladóval ellátott egyed útja nyomon követhető a http://www.blessgans.de honlapon.

Reméljük a lilikek  szerencsésen, elérnek költő területükre, és a következő teleken vissza is térnek hozzánk.

 

Karcza Zsolt - Szinai Péter

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!

 

Elkészült az MME Madárgyűrűzési Központ 2012. évi beszámolója

mainpaycheckfield

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Madárgyűrűzési Központja a hazai madárgyűrűzés szakmai irányító szervezete. Évenkénti jelentéseit rendszeresen közzéteszi az Egyesület honlapján.

A Madárgyűrűzési Központ éves beszámolója tartalmazza a 2012. évi országos madárgyűrűzési eredményeket, a Központ adatbankjára és jelölőgyűrű készletére vonatkozó információkat az éves pénzügyi beszámolót és az adatszolgáltatási tevékenység összefoglalóját.

A 2012. évi beszámoló letölthető ITT>>

A központ további dokumentumai letölthetőek ITT>>

 

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!