Bazárba zárva tartanak kék vércséket Egyiptomban

mainpaycheckfield

Egyiptom Földközi-tengeri partvidékéről érkeztek képek befogott és Mersa Meruth város piacán árult kék vércsékről.

A fiatal példányt az MME Kékvércse-védelmi Programjának kardoskúti mintaterületén jelölték idén július 14-én (Solt Szabolcs). Sajnos a madár a fogságban azóta elpusztult. Az informátor szerint a vele együtt tartott kifejlett példányok 2021 tavasza óta vannak fogságban, általában nagykereskedelmi áron 10-15 Euro, kiskereskedelmi áron 30-40 Euro közötti értéken cserélnek gazdát.


A fogva tartott magyar gyűrűs kék vércse

A kék vércséket elsősorban szépségükért fogják be és házi kedvencként tartják. Egyiptom a Bonni Egyezmény aláírója és a CITES tagja, ennek ellenére időről-időre érkeznek hírek hasonló illegális cselekedetekről, melyeknek a helyi hatóságok nem tudnak hatékonyan gátat szabni. Az MME Kékvércse-védelmi munkacsoport hivatalosan panasszal fordult az illetékes egyiptomi hatóságokhoz.


A fogva tartott magyar gyűrűs kék vércse.

Mint minden hazai ornitológiai jelölőgyűrűvel ellátott madár adata, ennek a szomorú esetnek az adatai is archiválásra kerültek a Magyar Madárgyűrűzési Adatbankban. Az eddig Magyarországon jelölt kék vércsék közül ez a harmadik példány, ami Afrikában megkerült.


A kézrekerült kék vércse megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A kék vércse Közép-Ázsiában és Kelet-Európában fészkel, költőterületének nyugati határvidéke a Kárpát-medence. A füves puszták jellegzetes madara, itthon az Alföld pusztai erdeiben és mezővédő erdősávjaiban, facsoportokban fészkel. Leggyakrabban vetési varjú által épített fészkekben költ, de szívesen elfoglalja a mesterséges költőládákat is. Nyár végén nagy csapatokba verődnek, egyes gyülekezőhelyükön több ezer madár is összegyűlhet. A telet Dél-Afrikában töltik, az első példányok áprilisban érkeznek vissza a költőterületeikre.

A kék vércse vonulásáról sok értékes új információval szolgátak a műholdas nyomkövetővel felszerelt példányok. Bővebben: www.falcoproject.eu/hu/splash

Az MME kék vércse védelmi programjáról itt olvashat. 

További információ a kék vércséről a Tudástár Magyarország madarai oldalon.

Magyar gyűrűs kék vércse Spanyolországban

mainpaycheckfield

Egy hazai gyűrűs kék vércsét azonosítottak május 19-én a színes gyűrűje alapján Spanyolország keleti partvidékén (megfigyelő: Joan Goy)

A most megfigyelt madarat fióka korában gyűrűzték 2020-ban Pély határában (Palatitz Péter). Ez az első magyar gyűrűs kék vércse, ami megkerült Katalóniában. Korábban két hazai jelölésű példányról kaptunk hírt Spanyolországból, a Baleár-szigetekről, egyiket megfigyelték (2008.), a másik repülőgéppel ütközött (2015.). Mindegyik eset a tavaszi vonulási időszakban történt.


A Spanyolrszágban megfigyelt kék vércse megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon 2020-ig 13603 kék vércsét gyűrűztek, a legtöbb madarat fiókakorban. 2008-tól teleszkóppal is leolvasható kódos jelölőgyűrűket használnak a madárfaj jelölésére, eddig közel 10 ezer példányt jelöltek meg ezzel a módszerrel. Az itthom megjelölt kék vércsék közül eddig 113 példány került meg valamilyen körülmények között külföldön, a legtöbbet a színes gyűrűje alapján azonosítottak. Európa legtöbb országából érkeztek visszajelzések, amely mutatja a Kárpát-medencei költőállomány jelentőségét.


Magyar gyűrűs kék vércse Spanyolországban (Fotó: Joan Goy)

A kék vércse a Kárpát-medencétől egészen a Bajkál-tóig, a füves puszták fészkelő madara. Magyarországon szinte csak az Alföld pusztai erdeiben és mezővédő erdősávjaiban költ. Leggyakrabban vetési varjú által épített fészekben költ, de szívesen foglalja el a mesterséges költőládákat is. Nyár végén, ősz elején nagy csapatokban gyülekeznek az éjszakázó helyeken. A kék vércse hosszútávú vonuló, a telet Dél-Afrikában tölti.


Magyar gyűrűs kék vércse Spanyolországban (Fotó: Joan Goy)

Az MME kék vércse védelmi programjáról itt olvashat. https://www.mme.hu/kek-vercse

További információ a kék vércséről a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-falves

Magyar gyűrűs kék vércse Afrikában

mainpaycheckfield

Egy hazai jelölésű kék vércsét fényképeztek le a Dél-Afrikai Köztársaságban.

A madarat március 6-án kapták lencsevégre (Cliff Dorse) a Kruger Nemzeti Parkban (www.krugerpark.co.za).


Magyar gyűrűs kék vércse Dél-Afrikában (Fotó: Cliff Dorse)

Ezt a kék vércsét fiókakorában jelölték 2017-ben, Görbeháza határában (Hajdú-Bihar megye, Török Hunor Attila). A hazai kék vércse védelmi program keretén belül a madár a fémgyűrű mellé két műanyag színes gyűrűt is kapott. Az egyik egy kód nélküli területjelző, a másik pedig egyedi kódos, teleszkóppal is leolvasható gyűrű. Ez utóbbit ez a madár az évek során elvesztette, így a fényképes azonosításhoz csak a fémgyűrű részlete és a területjelölő gyűrű adta a támpontot. Bár a teljes gyűrűszám nem látszott a képeken, mégis azonosítható volt a madár a részletek és a piros területjelölő gyűrű alapján.


A Dél-Afrikában lefényképezett magyar gyűrűs kék vércse megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Ez az első olyan hazai gyűrűs kék vércse, amelyik Afrika Egyenlítőn túli területén került meg. 

A kék vércse Közép-Ázsiában és Kelet-Európában fészkel, költőterületének nyugati határvidéke a Kárpát-medence. Nyár végén nagy csapatokba verődnek, egyes gyülekezőhelyükön több ezer madár is összegyűlhet. A telet Dél-Afrikában töltk, az első példányok áprilisban érkeznek vissza a költőterületeikre. 

A kék vércse vonulásáról sok értékes új információval szolgátak a műholdas nyomkövetővel felszerelt példányok. Bővebben: www.falcoproject.eu/hu/splash

További információ a kék vércséről a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-falves


Magyar gyűrűs kék vércse Dél-Afrikában (Fotó: Cliff Dorse)