Bazárba zárva tartanak kék vércséket Egyiptomban

mainpaycheckfield

Egyiptom Földközi-tengeri partvidékéről érkeztek képek befogott és Mersa Meruth város piacán árult kék vércsékről.

A fiatal példányt az MME Kékvércse-védelmi Programjának kardoskúti mintaterületén jelölték idén július 14-én (Solt Szabolcs). Sajnos a madár a fogságban azóta elpusztult. Az informátor szerint a vele együtt tartott kifejlett példányok 2021 tavasza óta vannak fogságban, általában nagykereskedelmi áron 10-15 Euro, kiskereskedelmi áron 30-40 Euro közötti értéken cserélnek gazdát.


A fogva tartott magyar gyűrűs kék vércse

A kék vércséket elsősorban szépségükért fogják be és házi kedvencként tartják. Egyiptom a Bonni Egyezmény aláírója és a CITES tagja, ennek ellenére időről-időre érkeznek hírek hasonló illegális cselekedetekről, melyeknek a helyi hatóságok nem tudnak hatékonyan gátat szabni. Az MME Kékvércse-védelmi munkacsoport hivatalosan panasszal fordult az illetékes egyiptomi hatóságokhoz.


A fogva tartott magyar gyűrűs kék vércse.

Mint minden hazai ornitológiai jelölőgyűrűvel ellátott madár adata, ennek a szomorú esetnek az adatai is archiválásra kerültek a Magyar Madárgyűrűzési Adatbankban. Az eddig Magyarországon jelölt kék vércsék közül ez a harmadik példány, ami Afrikában megkerült.


A kézrekerült kék vércse megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A kék vércse Közép-Ázsiában és Kelet-Európában fészkel, költőterületének nyugati határvidéke a Kárpát-medence. A füves puszták jellegzetes madara, itthon az Alföld pusztai erdeiben és mezővédő erdősávjaiban, facsoportokban fészkel. Leggyakrabban vetési varjú által épített fészkekben költ, de szívesen elfoglalja a mesterséges költőládákat is. Nyár végén nagy csapatokba verődnek, egyes gyülekezőhelyükön több ezer madár is összegyűlhet. A telet Dél-Afrikában töltik, az első példányok áprilisban érkeznek vissza a költőterületeikre.

A kék vércse vonulásáról sok értékes új információval szolgátak a műholdas nyomkövetővel felszerelt példányok. Bővebben: www.falcoproject.eu/hu/splash

Az MME kék vércse védelmi programjáról itt olvashat. 

További információ a kék vércséről a Tudástár Magyarország madarai oldalon.