Fehér gólyák látványgyűrűzése – a gólya road show

mainpaycheckfield

Minden év júniusának közepén, az MME munkatársai  felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk ma már, hogy népünk kedves madarai Afrika déli területeire vonulnak. Néhány évvel ezelőtt a tápió-vidéki madarászoknak az a nagyszerű ötlete támadt, hogy a gólyagyűrűzésekre hívjuk meg az érdeklődőket, akik így testközelből találkozhatnak egy gólyafiókával - így született meg a gólya road show.

Miért gyűrűzzük a madarakat?


A madarak olyan rejtett életfolyamatainak, mint: a madárvonulás, az élettartam, a pár- és területhűség, a napi aktivitás, az élőhelyválasztás vizsgálatához elengedhetetlen a madarak azonosíthatósága, amit különböző jelölési eszközökkel érünk el. Ezek közül a legszélesebb körben alkalmazottak – különösen a gólyák esetében – az alumínium és színes madárgyűrűk, de ma már lehetőség van akár műholdas adók felszerelésére is a közepes és nagytestű madarakra. A madárgyűrűzés kialakulásáról, több mint százéves hazai történetéről és módszertanáról részletesen olvashat a madárgyűrűzési oldalakon. Tovább >> 

Miért pont ilyenkor?

A nagytestű madarak jelölésének alapvető problémája a befoghatóság, ami a kifejlet egyedek esetében különösen nehéz. Ezért a gémeket, gólyákat, kócsagokat, sasokat túlnyomórészt fiókakorban, még a fészekben gyűrűzzük meg. Az április végén, május elején költeni kezdő fehér gólyák fiókái általában június 10-15-e között érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők, bár az időjárástól függően, hideg nyárelő esetén, ez akár 1-2 hetet is csúszhat.

 

 ... még állni sem tudnak, nem menekülnek, ...

 

 
... ezért gyorsan és biztonságosan rájuk kerülhetnek a gyűrűk, ...

 

 
 ... először az alumínium, ...

 

 
 ... majd a színes.

Hogyan zajlanak a gólya road show rendezvények?

Egyes program helyszínek csak egy-két település néhány fészkét érintik, ezért egy-két óra időtartamúak, de a legnagyobbak, például a Tápió-vidéken, 10-15 falura és városra is kiterjednek, ezért legalább két naposak. Annak érdekében, hogy minél több érdeklődő vehessen részt a fiókák gyűrűzésén, az akciókra elsősorban hét végén, 8-18 h között kerül sor. Ott, ahol egy nap alatt nem lehet végezni, a második alkalom többnyire a következő hét végén kerül megszervezésre.

 Benei Béla, a hazai gólyagyűrűzés egyik legaktívabb alakja,
aki részt vett a gólya road show kidolgozásában és
elindításában is.

 

 A hagyományos alumínium mellett színes gyűrűk (a fotón) is felkerülnek a
fiókákra, így életük során akár 2-300 m-ről is azonosíthatók lesznek
távcső vagy teleszkóp segítségével.


Az egyes helyszínek részletes programjának összeállításakor arra törekszünk, hogy lehetőleg negyedórás pontossággal megadjuk azt az időpontot, amikor megjelenünk egy-egy adott fészeknél. Ez a megoldás megkönnyíti a helyi lakosok és a távolabbról érkezők számára, hogy a lehető legkevesebb üresjárattal kapcsolódhassanak be az eseményekbe.

A fészkeket csak darus emelőkocsival lehet gyorsan és biztonságosan megközelíteni, ezért a fészeknél várakozók könnyen felismerhetik az MME stábot, melynek tagjai általában láthatósági mellényt is viselnek.

 Gólya road show helyszín Tápiószentmárton - Göbölyjáráson.


A fészekhez megérkezve a darus kocsi felveszi a megfelelő pozíciót, majd a gyűrűző és egy-két segítője beszáll a daru gémjének végén levő kosárba, ami felemeli őket a fészekhez, ahol megtörténik a fiókák jelölése. Annak érdekében, hogy az érdeklődők is személyes kontaktusba kerülhessenek a gólyákkal, néhány fészkeknél egy-egy fiókát le is hozunk, ahol mindenki megcsodálhatja, megsimogathatja a fehér tollas madarakat. Amint végeztünk egy fészeknél, a gyűrűző „vándorcirkusz”: elöl a darus kocsi, mögötte az érdeklődők nem ritkán 10-15 személyautóból álló karavánja felkerekedik, és áttelepül a következő fészekhez.

Nem kell gólya szakértőnek lenni!

Rendezvényeinken alapelv, hogy a részvételnek nem feltétele a madártani ismeret! Felkészült madarász kollégáink, madárgyűrűzőink mindent megmutatnak, gyerekek és felnőttek számára egyaránt érthetően és érdekesen elmesélnek a gólyákról.

Hol tájékozódhatom?

 Az MME helyi csoportjai által meghirdetett aktuális gólya road show helyszínek az egyesület honlapján, a kiemelt hírek között szerepel, május közepétől.

Miként vehetek részt?

A programra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott településre, gólyafészekhez jönni a meghirdetett időpontban. További információ a szervezőknél kérhető (honlaphír május közepétől). Nagyobb létszámú óvodai csoportok, iskolai osztályok vagy egész iskolák részvétele esetén azonban javasoljuk az előzetes egyeztetést!

Mit vigyek magammal?

Júniusban már kánikulai meleg is lehet, ezért a szellős ruházat mellett ajánlott a sapka, kalap vagy kendő viselete. Aki hosszabb programon vesz részt, hozzon magával kellő mennyiségű ivóvizet, ennivalót, és nem árt az esőkabát sem a hirtelen záporokra gondolva. Mivel a gólyafészkek túlnyomó többségében közutak mentén álló oszlopokra épültek, az események részben az útpadkán, forgalom által érintett területen zajlanak, ezért akit tud, különösen aki autóval érkezik, hozzon magával és viseljen láthatósági mellényt. Ha van távcsöve, jó, ha elhozza, és a rendezvény egyedülálló alkalmat kínál a fészek körül repkedő madarak és a fiókák fotózására, videózására is.

Találkozzunk a legközelebbi gólya road shown!