Magyar gyűrűs fehér gólya Dél-Afrikában

mainpaycheckfield

December 29-én egy magyar gyűrűs fehér gólyát figyeltek meg a Dél-afrikai Köztársaságban (Addo Elefánt Nemzeti Park), az Indiai-óceán partjától mindössze 25 km-re. A madárról fénykép készült (Jaco Ras), a színes gyűrű kódja alapján került azonosításra.

Ezt a gólyát idén júniusban, fiókakorában fészekben gyűrűzték Nemescsóban (Vas megye, Harsányi Krisztián). A kirepülését követően megfigyelték a faluban, valamint augusztusban a Szombathelyi szeméttelepen is. A gyűrűzés és az afrikai megfigyelés közötti távolság légvonalban 9037 km. Hazai gyűrűs madár korábban ilyen távol a jelölési helyétől még nem került meg.


A megfigyelt fehér gólya megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A korábbi „csúcstartó” egy másik Dél-Afrikában kézrekerült fehér gólya volt, amit Darnózseliben gyűrűztek (9003 km). A hazai madárgyűrűzés kezdete (1908) óta összesen 58 magyar gyűrűs fehér gólya, egy kék vércse és egy küszvágó csér került meg a Dél-Afrikai-Köztársaságban.


Magyar gyűrűs fehér gólya Dél-Afrikában (Fotó: Jaco Ras)

További információ és megkerülési térképek a fehér gólyákról a Tudástár Magyarország madarai oldalon:
https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ciccic

A fehér gólya megkerülési térképe az online EURING (www.ring.ac) Eurázsia-Afrika Madárvonulási Atlaszban:
https://migrationatlas.org/node/1833

Magyar gyűrűs fehér gólya Litvániában

mainpaycheckfield

Június végén egy hazai jelölésű fehér gólyát fényképeztek le Litvániában (Gediminas Eigirdas).

A most megfigyelt madarat a kék színű, egyedi kódos gyűrűje alapján sikerült azonosítani. Ez az első eset, hogy magyar gyűrűs fehér gólya került meg a Balti országban. A madarat fiókakorában gyűrűzték 2021. júniusban, Reszneken (Zala megye, Varga Júlia), 3 fészektestvérével együtt. Utóbbiakról ezidáig nem érkezett bejelentés.


A Litvániában megfigyelt magyar gyűrűs fehér gólya megkerülési térképre (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon az elmúlt 114 évben több mint harmincezer fehér gólyát, elsősorban gólyafiókát gyűrűztek (1908-1932 között 10597 példányt, 1933-2000 között 3846 példányt, 2001-től 16388 példányt). Ennek köszönhetően nagyon sok, ezidáig 2821 megkerülési adat gyűlt össze a Madárgyűrűzési Központban. Ezek egy része igen messziről, nyolc, kilencezer kilométerről, Dél-Afrikából érkezett, amelyek közül a legizgalmasabb a hazai madárgyűrűzés történetében az első ilyen távolsági adat, 1909-ből (ennek története a Madárgyűrűzés története oldalon megtalálható: https://www.mme.hu/a_madargyuruzes_evszazada_magyarorszagon_1908_-_1973).


Magyar gyűrűs fehér gólyák külföldi megkerülései (Madárgyűrűzési Központ)

Európa, Afrika és a Közel-Kelet számos országában kerültek meg hazai jelölésű fehér gólyák, de most először fordult elő, hogy Balti országból jelentettek vissza egy madarunkat. A hazai gyűrűzésű fehér gólyák közül ennél északabbról még nem érkezett megkerülési adat.


A Litvániában megfigyelt magyar gyűrűs fehér gólya (Fotó: Gediminas Eigirdas)

A fehér gólyát nem kell bemutatni, mindenki ismeri, a hazai táj jellegzetes madara. Hosszútávú vonuló, a telet Afrikában tölti, de nem minden madár választja Dél-Afrikát, jelentős számban telelnek Csád, Szudán területén. A fiatal madarak jelentős része az első években nem tér vissza Európába, nagy területeken kóborol. Egyes, elsősorban emberi behatást ért madarak (pl. mentett, nevelt fiatal példányok vagy sérülésből felépült madarak), amik nem tudnak nyár végi csapatokhoz csapódni, itt maradnak télire. A most megfigyelt madárról nem tudjuk, hogy a kirepülést követően merre vándorolt és hogyan került ilyen messze a Kárpát-medencétől. Bízunk benne, hogy megfigyelik még a jövőben.

További információ és megkerülési térképek a fehér gólyáról a Tudástár Magyarország madarai oldalon:
https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ciccic

Sorban kelnek ki a fehér gólyák fiókái

mainpaycheckfield

Mostanában zajlik a fehér gólyák fiókáinak kikelése. A költési sikert még nem tudjuk megmondani, azt nagyban befolyásolja a következő pár hét időjárása, de az látszik, hogy a szokásosnál későbbi tavaszi érkezés mellett is az utóbbi években megszokott számú pár foglalt fészket.

De mennyi az annyi? A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hosszú ideje minden évben megszervezi a fehér gólyák fészkeinek felmérését és az adatok alapján nyomon követhető a tavaszonként költésbe kezdő párok száma. A korábbi felmérések alapján 1941-ben 15-16 ezer, 1958-ban mintegy nyolcezer pár fehér gólya költött Magyarországon, az ezredfordulóig ötezer pár körül ingadozott az állomány. Azóta enyhe csökkenés volt tapasztalható, 2019-ben négyezer pár költött.

2021-ben az ország gólyaállományának mintegy harmadáról sikerült adatokat gyűjteni az egyesület önkéntesei segítségével, ami már reprezentatív képet ad arról, milyen éve volt gólyáinknak. Összesen 3174 fészkelőhelyről érkezett be adat, amiből 650 üres fészektartó, 30 fészekkezdemény és 2524 fészek. A fészkek közül 523 lakatlan volt, 1971-et foglaltak gólyák: 40-et magányos madarak, 1931-et párok. A párok közül 303 sikertelen volt az utódnevelésben, a többi 1628 pár összesen 4232 fiókát nevelt fel. A fészkek többségéből 2 vagy 3 fióka repült ki, de Vas megyében egy 6 fiókás gólyacsalád is előkerült. A sikeres párok átlagosan 2,6 fiókát neveltek, az összes párra számolva 2,2 a költési siker, vagyis az átlagos fiókaszám. Ez a sok éves átlagnál (2,35) kissé alacsonyabb. Összevethető, hogy az egyes településeken hány pár gólya fészkelt a 2019. évi országos felmérés során és 2021-ben, így megbecsülhető a teljes költőállomány nagysága. Sajnos éppen egyes nagy létszámú alföldi megyékből nem érkeztek be adatok, így a (matematikai) becslés kevéssé pontos, de összességében a 2018–2019. években tapasztalt mélyponthoz képest néhány százalékos növekedés tapasztalható: 2021-ben 4000–4300 pár közötti fehér gólya költhetett Magyarországon. Örvendetes az évek óta csökkenő Vas és Veszprém megyei állomány 20% körüli növekedése, de csökkenést mutatott Somogy és Tolna megye, illetve egyes Duna–Tisza közi területek. Az országszerte kirepült fiókák teljes becsült száma 8800-9500 között lehetett, ami alatta marad az elmúlt 25 év átlagának (10 033).

Köszönjük Ács Zsolt, Agócs Péter, Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka, Bakné Kovács Ágnes, Balázsi Péter, Bank László, Bárdos Tibor, Bátky Gellért, Békés Sándor, Benkő László, Benyó Pál, Béres László, Bíró Csaba, Bodó János, Bondor Zoltán, Borók István, Cydark, Csempesz Sándor, Cserveni-Szűcs Réka, Dabóczy Tamás, Darázsi Zsolt, Dezse Péter, Damacz Kornél dr., Dudás György, Egyed Pál, Éncsán Ágnes, Fajkürti Kürthy Zoltán Péter, Fercsik Gábor, Forgách Balázs, Földi  Csaba, Frent Robert, Gál Szabolcs, Góczán Éva, Görögh Zoltán, Gregorits János, Gyalus Adrienn, Gyenis László, Győrfy Hunor, Győrig Előd , Gyurácz  József, Hafner József, Hantai Péter, Harcos Gábor, Harsányi Krisztián, Havasi Máté, Hitter Zsolt, Hóka Szilveszter, Homokiné Labancz Gabriella, Horváth Attila, Horváth Éva dr., Horváth Katalin, Hutai Viktor, Illés Péter, Ingola Eszter, Kajtár Bence, Kálmán Csaba, Kálmán Sándor, Kasza Ferenc dr., Kiricsi Ágnes, Kirják Sándor, Kis-Halas Judit, Kiss György, Kiss Zsolt, Kissné Vörösmarty Mária, Kohlmann B. TÍmea, Koszorús Péter, Kóta András, Kovács Attila, Kovács Nándor, Kovács Zsolt, Kozma Botond Károly, Krajnyák Zoltán, Krempf István, Krempf István ifj. , Kun Lajosné, Kutschi Péter, László Csaba, Lendvai Csaba, Losonczi Lajos, Lovászi Péter, Lukács Katalin Odett, Megyeri László, MME Nógrád megyei HCS, Móczár Balázs, Molnár Norbert, Mónus Gábor, Nagy Gábor, Nagy Károly, Nagy Sándor, Németh Andrea, Németh Bálint, Ócsai Péter, Őze Péter, Pál Egyed, Pálfai László, Pászti Amina, Pásztor Tamás, Pásztory Csongor, Pintér Zsolt, Piri Magdolna, Pólik Sándor, Puskás József, Rába Veronika, Reinhardt László, Sápi Tamás, Schwartz Vince, Schwarzkopf Ágnes, Serfőző József, Simon Orsolya, Smajad János, Somogyi Balázs, Somogyi Csaba, Somogyi István, Spilák Csaba, Stölkler Nándor, Szabó Ferenc, Szabó János, Szalay Krisztián, Szalontai Ferenc, Szász Előd, Szatori János, Szegedi Fruzsina, Szemám Marcell, Színai István, Színainé Mátyus Gabriella, Szücs Vivien, Tajti Jázmin, Tamás Ádám, Tánczos Enikő, Torma Györgyné, Tóth Dániel, Tóth Imre, Tóth László, Tóth Vilmos, Treitz Tamás, Tripó Sándor, Ujfaludiné Tóth Izabella, Varga Júlia, Varga Péter, Varga Péter ifj., Varga Péter ifj., Vincze László, Visy Balázs, Völgyi Sándor, Wágner László, Wéber-Radványi Krisztián, Zábrák Károly, Zalánné Borbás Rita, Závoczky Szabolcs és Zörényi Miklós segítségét!

Svédországi fehér gólyát figyeltek meg Magyarországon

mainpaycheckfield

Egy svéd gyűrűs fehér gólyát fényképeztek le Nógrád megyében augusztus végén, aminek ma megérkezek a gyűrűzési adatai a Stockholmi Madárgyűrűzési Központból.

A gólyát augusztus 31-én figyelték meg Ludányhalászi határában (Papp Ferenc). Ezt a madarat fiókakorában gyűrűzték 2018-ban Nyugat-Svédország partvidéken (Nordens Ark, Bohus megye). Korábban Hollandiában is megfigyelték, 2019-ben, valamint Németországban idén tavasszal.


A svéd gyűrűs fehér gólya megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Ez a hatodik olyan fehér gólya megkerülés itthon, amit a skandináv országban gyűrűztek, de mindezek közül ezt a példányt jelölték a legészakabbra.


Magyarországon megkerült svéd gyűrűs fehér gólyák megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A fehér gólya csak kis számban fészkel a Skandináv-félsziget déli területein. A Kárpát-medence fontos pihenő és táplálkozó helye a tőlünk északabbra fészkelő és a Boszporusz felé vonuló fehér gólyáknak. 


Svéd gyűrűs fehér gólya (Fotó: Papp Ferenc)

További információ a fehér gólyáról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ciccic

 

Svéd gyűrűs fehér gólya Magyarországon

mainpaycheckfield

Június elején Tiszafüred határában figyeltek meg egy Svédországban gyűrűzött fehér gólyát (megfigyelő: Veszelinov Ottó).

Ezt a gólyát egy évvel korábban jelölték, távcsővel leolvasható színes gyűrűvel, fióka korában, a Skandináv-félsziget déli részén (Skåne tartomány). A fiatal madár egy szeméttelepen táplálkozott más gólyák társaságában. Itthon ez a negyedik svéd gyűrűs fehér gólya megkerülés, a korábbi években azonosított példányokat is Dél-Svédországban jelölték. 


Svéd gyűrűs fehér gólya megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Svédországban viszonylag kevés fehér gólya fészkel, évente száznál kevesebb fiókát jelölnek, így a távolsági megkerülések sem gyakoriak. A skandináv állomány a hazaihoz hasonlóan a DK-Európai vonulási útvonalat használja. A fiatal madarak, mint a most megfigyelt svéd gyűrűs példány, 3-4 évig kóborólnak a fészkelési és telelési helyeik között. Legtöbbször az afrikai kontinensen tartózkodnak egész évben, de gyakran megfigyelhetünk itthon is nem költő, kajtár fiatal madarakat.

A svédországi kóborló madár mellett a Tiszafüredi szeméttelepen aznap számos gólya táplálkozott, köztük két szlovák, egy cseh, egy szerb és egy lengyel gyűrűs példány. A Vajdaságban gyűrűzött gólya egy repatriált fiatal madár volt 2018-ban. Az egyik szlovák gyűrűs gólyát Rozsnyótól nem messze jelölték fióka korában, szintén 2018-ban. A többi gyűrűs példány esetén még várjuk a gyűrűzési adatokat a társközpontoktól. 

További információ a fehér gólyáról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ciccic

 

34 éves fehér gólya került meg Törökországban

mainpaycheckfield

1984-ben gyűrűzték Tolna megyében (gyűrűző: Zörényi Miklós)  azt a fehér gólyát, amelyik Törökországban került kézre július elején.

A megkerülés egy sajnálatos eseményhez köthető, hiszen a madár elpusztult, de azzal az adattal amit a lábán hordozott kiderült, hogy ez a gyűrűs fehér gólya a legidősebb megkerült madár a hazai madárgyűrűzési adatbankban. Az EURING (European Union for Bird Ringing) adatbank alapján a legidősebb gyűrűs fehér gólya 39 évet élt (Svájc).


A kézrekerült fehér gólya jelölőgyűrűje (Madárgyűrűzési Központ Archívuma)


A kézrekerült fehér gólya megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A hazai adatbankban jelenleg 1617 fehér gólya kézre kerülési adatot tartunk nyilván. Ezeket a madarakat valamilyen okból sérülten vagy elhullott állapotban találták meg. Az esetek valamivel több mint a fele (51,1%) áramütés vagy elektromos távvezetékkel való ütközés, amely ennél a madárfajnál a leggyakoribb nem természetes mortalitási tényező. 

További információ a fehér gólyákról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ciccic

Magyar gyűrűs fehér gólya Dél-Afrikában

mainpaycheckfield

Február 19-én egy legyengült, magyar gyűrűs fehér gólyát találtak, Fokváros közelében egy kisrepülőtéren (Morningstar Flying Club).

A repülőtéren landolt gólya nem tudott újból a levegőbe emelkedni, csak rövid felszállási kisérleteket tett. A helyiek megfogták és egy állatvédő szervezetnek (Society for the Prevention of Cruelty to Animals) adták át. 


A gólya befogása (Fotó: Rae Henderson)

A madarat fióka korában gyűrűzték 2017-ben, Pákozdon (Kossuth utca, gyűrűző: Fenyvesi László). 


A Fokvárosnál megtalált gólya megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A hazai madárgyűrűzés kezdeti évétől, 1908-tól napjainkig, összesen 131 magyar gyűrűs fehér gólya került meg Afrikában, ebből 57 a Dél-afrikai Köztársaságban. A legtöbb megkerülési adat az ország keleti részéről érkezett, ez az első olyan példány, amelyik Fokváros közelében került kézre. 


Afrikai gólyamegkerülések (Madárgyűrűzési Központ)

A fehér gólya az egyik legismertebb hazai fészkelő madár, a költő példányok hamarosan visszaérkeznek afrikai telelőterületeikről és megkezdik a fészkelést. A fiókák kikelése, majd kirepülése után, a nyár második felében a táplálkozó helyeken gyülekeznek az újabb út előtt.


A madár azonosítógyűrűje (Fotó: Rae Henderson)

További információ a fehér gólyákról a Tudástár Magyarország madarai oldalon:
http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ciccic