Balatoni hattyú road show - minden év augusztus közepén

mainpaycheckfield

Az akció célja, hogy minél több madárra kerüljön olyan színes gyűrű, melynek segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minél pontosabban megismerhessük a faj kóborlási szokásait. Akik eljönnek, az egyik legizgalmasabb madárgyűrűzési akcióban vehetnek részt, mert a majdnem három méteres szárnyfesztávú, erős és harcos hattyúkat puszta kézzel kell elfogni.

 


Videó összeállítás a 2011. évi I. Balatoni hattyú road show eseményeiről
(Videó: Orbán Zoltán).

 

Miért éppen nyáron gyűrűzzük a hattyúkat?

A lúdalakúak érdekes, a madarak többségétől eltérő vedlési sajátossága a lohosodás, a repülőtollak egyszerre történő cseréje, amikor a madarak akár 6-8 hétre is röpképtelenné válnak és nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken - ezért szervezzük erre az időszakra a hattyúk gyűrűzését is.

Hattyút fogni természetesen egész évben lehet (télen is vannak ilyen akcióink), de ez a meleg nyári időszakban sokkal barátságosabb és biztonságosabb, mint fagyos, jeges időben.

 

A jelölés természetesen nem árt a madaraknak!

A könnyű gyűrű azért kerül a madár nyakára (Magyarországon csak a fészkelő madarakra, hogy el tudjuk különíteni ezeket a hozzánk érkező egyedektől), mert a rövid evezőlábakon sokkal kisebb a leolvasási siker. A gyűrű természetesen nem szorítja a madár nyakát, csúszkál azon, és magától értetődően a táplálkozást sem akadályozza. Ez az eszköz azért használható a hattyúk esetében, mert ezek a madarak leveleket, hajtásokat csipegetnek, melynek lenyelésekor a nyak nem tágul ki jelentősen. A nagy zsákmányt (halak, békák) egyben lenyelő, éppen ezért táplálkozáskor jelentősen megvastagodó nyakú gémeknél, gólyáknál, kócsagoknál, kormoránoknál, kígyónyakú madaraknál éppen ezért nem használható nyakgyűrű, mert akadályozná a nyelést.

... 400-600 madárra emelkedik a ...
... Kárpát-medencéből vagy Európa távolabbi területeiről vedleni ide érkező hattyúkkal.
A lohosodás, azaz a repülőtollak egyidejű cseréje térségünkben a ludakra és a
hattyúkra jellemző. Ilyenkor a madarak több mint egy hónapig röpképtelenek,
ezért jól kell megválasztaniuk azt a vízfelületet, melynek hosszú hetekig
"rabjai" lesznek. A hatalmas kiterjedésű Balaton ideális vedlési
vonulóhely számukra, ezért érkezik ilyenkor hozzánk
ennyi madár.
A sok röpképtelen madár nemcsak a gyűrűzésre, de a már megjelölt egyedek
"leolvasására" is ideális alkalmat kínál. Erre a hagyományos alumínium vagy
a kopásállóbb acél gyűrű (a képen) nem alkalmas (ezt csak kézbevételt
követően lehet beazonosítani), ...
... ezért alkalmazunk egyre több madárnál távcsővel, de akár
szabad szemel is leolvasható színes gyűrűt.
Vízi madarak esetében ennek nagy hátránya, hogy a víz alatt gyakran
nem lehet tisztán látni, ...
... meg kell várni, hogy a madár "evezés" közben magasabbra ...
... vagy a vízből teljesen kiemelje a gyűrűs lábát.
Éppen ezért a nagytestű hattyúk esetében a könnyű, természetesen a madarak
nyakát nem szorító színes nyakgyűrűk jelentik a leghatékonyabb megoldást
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

A hattyúbefogás és -gyűrűzés a tudományos adatgyűjtés mellett állatvédelmi célokat is szolgál, mert a horgászzsinórral együtt horgot nyelő madarak elsősegélyét is lehetővé teszi.


 Ez a madár is megszabadult a horogtól és egészségesen élte tovább az életét
(Videó: Orbán Zoltán).

 

Mit tudtunk meg eddig a színes gyűrűzésekből?

1993-tól 2011. július 22-ig 1.671 bütykös hattyúra került színes gyűrű Magyarországon, ebből a Balatonon (a Kis-Balatonnal együtt) 955 példányra. Napjainkig 1.045 olyan színes gyűrűs "balatoni hattyút" tartunk nyilván, mely legalább egyszer előfordult legnagyobb tavunkon: 77%-ukat egy-tíz, 5%-ukat viszont több mint 25 alkalommal azonosítottak a színes gyűrűjük alapján, a legtöbbször leolvasott hattyú eddig 90-szer került szem elé. A legidősebb nyilvántartott balatoni madár 1995-ben kapott fémgyűrűt a horvátországi Varasdon, ezt követően 2009-ben nyakgyűrűt kapott, azóta 18 alkalommal észlelték Tihany és Szántód környékén, valamint telente Horvátországban, legutóbb 2011 januárjában.

A magyarországi hattyúgyűrűzések területi eloszlása.
A Balatonon befogott és jelölt hattyúk hazai ...
... és külföldi megkerülései 1993-2011 között
(Forrás: MME Madárgyűrűzési Központ - Karcza Zsolt).

 

A hattyúk a legkönnyebben és nagy számban fogható vízi madarak, így rendkívül jó alanyai a madárinfluenza vizsgálatoknak. A 2005-2006 telén kirobban madárinfluenza hisztéria idején gyűrűző munkatársaink részt vettek az állami mintagyűjtési kampányban, így rövid idő alatt számos hattyútól is sikerült gyűrűzés közben nyálkahártyakenet-mintát gyűjteni.

 

Hogyan lehet részt venni a programon?

Egyszerűen csak oda kell ballagni a honlap kezdő oldalán, a Friss hírek rovatban minden év augusztus elején meghirdetett éves program vízparti helyszíneire - ezek többnyire a strandokon vannak - a megadott időpontban. Az MME munkatársait könnyű felismerni a, akiktől érdekes információkat tudhatnak meg a hattyúkról és a gyűrűzésről, arról nem is beszélve, hogy részesei lehetnek a madarak befogásának és gyűrűzésének.

Az időpontok tájékoztató jellegűek, a terepmunka jellegéből adódóan csúszások előfordulhatnak, ezért mindenki türelmét kérjük, illetve azt javasoljuk, különösen akkor, ha csak néhány helyszínhez szeretne csatlakozni, hogy indulás előtt, mindenképpen érdeklődjön az időpont és helyszín felsorolás végén megadott telefonszámon!

 

Orbán Zoltán