2019.01.23

Sikeresen zárult az V. Sasnap a jászberényi Sasközpontban

2019.01.12-én sikeresen lezajlott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében az V. Sasnap a jászberényi Sasközpontban.

A résztvevők bepillantást nyerhettek Magyarország első tetem és méregkereső kutyájának, Falconak a munkájába is és közelebbi ismeretséget is köthettek vele.


Falco munka és barátkozás közben (Fotó: Horváth Márton)

 

Madárházas szakvezetésen és interaktív ragadozómadár bemutatón csodálhatták meg nagytestű ragadozómadarainkat, mint a parlagi sast, rétisast, uhut, illetve a kis testű vörös vércsét, erdei fülesbaglyot és macskabaglyot.


Ismerkedés a Sasközpont ideiglenes és állandó lakóival (Fotó: Horváth Márton)

 

Ragadozómadár számláló túránk, amely vezetéssel az 5 km-es tanösvényünk bejárását jelentette szervesen csatlakozott a XVI. Országos sasszinkronhoz. A reggeli órákban 6 lelkes madarász csapat a Sasközpontból indulva előre megtervezett 8-10-km-es útvonalon szintén sas számlálást tartott. Velük interaktívan tartva a kapcsolatot a Sasnap látogatói térképen megjelenítve követhették a megfigyelt sasok faját és példányszámát. Összesen 14 parlagi sas és 4 rétisas került szem elé a Sasközpont környékén.


A felmérőket (is) meleg tea és szendvics várta (Fotó: Horváth Márton)


Juhász Tibor, Borbás Zsuzsanna, Horváth Márton