Fecskék távoltartása

mainpaycheckfield

Olyan helyzetekben, amikor a molnár- és a füsti fecskék fészkeit el kell távolítani (leggyakrabban épületfelújítás esetén), és ez a megefelelő engedély bitrokában megtörtént, gondoskodni kell arról, hogy a madarak a kijelölt időtartamon belül ne is tudjanak új fészket építeni. Nem mindegy azonban, hogy ezt milyen eszközökkel érjük el! Ebben segít ez a cikk.

 

Biztos, hogy a fecskéknek menniük kell?

Az igazság az, hogy fecskepelenkával szinte minden „fecskepiszok” probléma megnyugtatóan kezelhető, amire sok helyen, például nagy turista forgalmat lebonyolító alföldi csárdákban lehet példa értékű megoldásokkal találkozni.

Fecskepelenkával a fecskekonfliktus alapját jelentő ürülék probléma
teljes mértékben kezelhető. A képeken egy jászboldogházai ...

 
... kis bolt bejárata fölött zavartalanul költhet a molnárfecske, mert a
fecskepelenkának köszönhetően a vásárlókra, járókelőkre nem
potyog semmi (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Mivel az összes hazai fecskefaj védett, a fészkek leverése
egész évben TILOS!


Épületfelújítások esetén, továbbá olyan érzékeny pontokon, ahol a fecskepelenka nem elegendő vagy a fecskéket mindenképpen távol kell tartani, akkor az ellenintézkedéseket, a fészkek leszedésének előzetes engedélyeztetését majd a fészkek eltávolítását, a riasztó eszközök felszerelését a költési időszakon kívül, november-március között lehet elvégezni.

 

A legbiztosabb megoldás

A legbiztosabb fecske távoltartó megoldást a ferde ereszburkolat kialakítása jelenti, amit a lehetséges fészekhelyek teljes hosszába kell felszerelni.

Fecskék megtelepedését megakadályozó ferde ereszburkolat
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

A szalag gyakran nem működik

A legegyszerűbb fecskeriasztó a lehetséges fészekhelyre feltűzött, lebegő, könnyű műanyag szalad, amit legegyszerűbben nejlon bevásárlószatyor felcsíkozásával készíthető el. Nagyon fontos, hogy a szóba jöhető helyek teljes hosszában, sűrűn egymás mellé és erősen rögzítsük a szalagokat.

 A széltől mozgatott, könnyű műanyag szalag távolt
tarthatja a fecskéket azoktól a helyektől,
ahol nem jó, ha fészket építenek. 

 
Ha a riasztószalagot nem jól helyezzük ki, a madarak (a képen füsti fecske)
nem vesznekerről tudomást, és zavartalanul fészkelnek
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

A tüskesor veszélyes lehet, NE HASZNÁLJUK!

Lakossági megfigyelés (2020) szerint a parlagi galambok beülését megakadályozó tüskesor függőleges és vízszintes alkalmazása fecskék távoltartására azért nem jó, mert a gyorsan repülő fecskék felszúródhatnak, elpusztulhatnak ezen!

Fecskék távoltartására ne használjunk parlagi galambok beülését gátló tüskesort!
 (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Parti fecskék

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba. Olyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja.

Április második felétől május közepéig-végéig (ritkán akár még júniusban is) könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési (különösen gyakran autópálya-építkezés) földhalmának leszakadt, letermelt oldalába több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok.


A partifecske-kolóniák egészen kicsi munkagödrökben, épületalapokban,
kábelaknákban és -árkokban, ...


... építési földdepókban is képesek megjelenni, ...


... az ilyen nagyberuházások kiterjedt földmunkái pedig kimondottan vonzóak
lehetnek számukra (Fotók: Orbán Zoltán)

 

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható!

Ez a probléma elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket (ennek megállapításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni) akár a napi munkavégzést követően, de legalább egy napos munkamegszakítás esetén mindenképp ponyvás takarással tesszük a partifecskék számára érdektelenné.


A nagyméretű és erős ponyvák (a képen erre látható példa), esetleg a 
Raschel-háló gyors és olcsó megoldást kínál a fecskék számára ellenjavallott
földfalak takarására a kolóniák veszélyes helyre történő beköltözésének
megakadályozása érdekében (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Ellensúlyozzuk a fészekhelyvesztést!

A települési fecske problémában érintett, sárfészket építő  molnár- és füsti fecske műfészkek kihelyezésével, műfészkek készítésével, mesterséges költőtelepek kialakításával segíthető. Partifecskék (és gyurgyalagok) esetén a potenciális költőfalak felújításával, ilyenek kialakításával segíthetjük ellensúlyozható a fészekhelyvesztést.

Mit tehetünk nem engedélyezett fészekleverés, fecskék pusztulása esetén?

Ha védett élőlények (növények és állatok), illetve ezek élőhelyeinek pusztítását tapasztaljunk vagy fennáll ennek gyanúja, kockázata, ha veszélyeztetett fecskefészkekről vagy -telepekről szerzünk tudomást stb., eljáró hatóságként a megyei kormányhivatalhoz és a területileg illetékes nemzetipark-igazgatósághoz fordulhatunk az alábbiak szerint:

  1. Bizonyító fotók készítése a ma már szinte mindenkinél ott lévő okostelefonnal.
  2. Néhány soros tájékoztató e-mail küldése a helyszín, időpont, cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, ennek hiányában a hivatal központi címére.
    LEGGYORSABBAN ÚGY TALÁLJUK MEG A MEGYEI ILLETÉKES FŐOSZTÁLYT, HA A GOOGLE KERESŐBEN KERESÜNK RÁ A VÁROS ÉS A FŐOSZTÁLY NEVE SZERINT. PÉLDÁUL: BUDAPEST+KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐOSZTÁLY.
    A bejelentést másolatként érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság címére is eljuttatni.
    A bejelentés megérkezéséről, majd a vizsgálat eredményéről a hatóság válasz e-maileket küld.
  3. Amennyiben ilyen megerősítő visszajelzést nem kapunk vagy bármilyen okból azt gyanítjuk, hogy a bejelentésünk nem jut, nem jutott célba, továbbá ha a bejelentésünkre érkezett elutasító határozattal nem értünk egyet, csúcsszervéként a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához fordulhatunk a fent leírt módon.
  4. Ha gyors, szinte azonnali intézkedés szükséges, akkor az írásos bejelentés előtt vagy azzal párhuzamosan hívjuk telefonon a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóságot, és az őrszolgálatnak jelezve a problémát kérjük a segítségüket.

Ez a követendő eljárás bármely természetkárosítás észlelése, illetve ennek belátható veszélye, például költési időszakban végzett fa- és bokroskivágás, partifecske és gyurgyalag partfal megsemmisítés, fehérgólya-fészek leszakadása, madarak áramütése (különösen tömeges előfordulás), védett tőrösdarazsak elpusztítása stb. esetén is!

Ilyen esetekben a bejelentést azért nem tudja az MME megtenni, mert ha nem mi vagyunk a szemtanúk, akkor a hatóság munkáját sem tudjuk adatokkal, információkkal segíteni. Azaz, ha csak közvetítők lennénk, akkor ez a hivatalos vizsgálat lefolytatását, a szükséges intézkedések megtételét, az eredeti cél elérését is ellehetetlenítené. Ezért is hangsúlyozzuk annak fontosságát, hogy a hatósági bejelentést – a fentiekben részletezett módon – a problémát közvetlenül megtapasztaló szemtanú tegye meg. Köszönjük!
 


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

 

Orbán Zoltán