Magunkról

mainpaycheckfield

Csongrád megyében a madártannal és madárvédelemmel foglalkozó társaságok története több mint fél évszázadra nyúlik vissza. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Csongrád Megyei Csoportja 1962-ben alapította meg Biológiai Szakosztálya részeként a Madártani és Természetvédelmi Szakkört Dr. Beretzk Péter (1894 – 1973) vezetésével. Ezzel Szeged az ornitológiai kutatások egyik kiemelt vidéki központjává vált.

Bár Dr. Beretzk Péter a szegedi MÁV kórház orvosaként, később igazgató-főorvosaként dolgozott, hírnevét mégis a madártan területén végzett tudományos munkásságának köszönheti. 1932-től négy évtizeden át végezte kutatásait a szegedi Fehér-tavon, melynek eredményeit több mint 400 tudományos és ismeretterjesztő cikkben mutatta be. Kezdeményezésére az ősi szikes tó megmaradt részeit 1936-ban Szeged város helyi védettségű területévé, 1939-ben pedig országos védettségű területté nyilvánították, létrehozva ezzel Magyarország első madárrezervátumát. Dr. Beretzk Pétert tudományos tevékenysége elismeréseképpen a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanárává választották 1964-ben. A Magyar Madártani Egyesület megalakulását sajnos már nem élhette meg, a neves esemény előtt csupán néhány hónappal hunyt el. Dr. Beretzk Péter életművének, a nevezetes tóvidék megmentéséért folytatott, gyakran reménytelennek tűnő küzdelmének tiszteletére a hálás utókor a „Fehér-tó atyja” névvel ismerte el a kiváló tudóst.


Dr. Beretzk Péter a Fehér-tó partján (Fotó: Móra Ferenc Múzeum)

A Magyar Madártani Egyesület az 1974-es megalakulásakor 17 helyi csoporttal rendelkezett országszerte, Csongrád megyében az ezt követő húsz év során négy helyi csoport is létrejött. Végül 1996-ban az addig működő Szegedi, Hódmezővásárhelyi, Pusztaszeri és Újszegedi Helyi Csoportok egyesülésével megalakult az egyesület egyik legnagyobb helyi szervezete, az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja. Tagjaink száma jelenleg mintegy háromszáz fő. Tevékenységünk Csongrád megye mellett Békés és Bács-Kiskun déli területeire is kiterjed, a LIFE programok keretében pedig Románia és Szerbia határainkon átnyúló projektjeiben is részt veszünk.
 

A helyi csoportunk munkájáról, a Fehér-tavi Ornitológiai Tábor programjairól, a Madarász Klub előadásairól és minden egyéb aktuális eseményről a facebook oldalunk folyamatos tájékoztatást nyújt:

https://www.facebook.com/mmecsongrad