Vetíthető Madárbarát kert előadás-sorozat

mainpaycheckfield

A Madárbarát kert program bárhol alkalmazható madárvédelmi eszközei és módszerei nem csak természetvédelmi funkciót tölthetnek be, de nagyszerű lehetőséget kínálnak a környezetpedagógiai munka (és a turizmus szolgáltatás) színesítésére is. Éppen ezért a tanárok, előadók munkájának segítése érdekében elkészítettük a mindennapi madárvédelem különböző tevékenységi területeit bemutató, projektorral vetíthető, INGYENESEN LETÖLTHETŐ előadás-sorozatot. Ezt úgy állítottuk össze, hogy madártani szakismerettel nem rendelkező pedagógusok is használni tudják.

seregély

Az előadások felépítése

A különböző madár- és más fajvédelmi eszközöket bemutató előadások alapját magyarázó képaláírásokkal ellátott fotós diák képezik. Ezeket egészíti ki előadásonként néhány szöveges oldal, melyek a legfontosabb kapcsolódó információkat, és a további ismeretszerzést segítő honlap oldalak linkjeit foglalják össze. A részenként 48-85 diából álló előadások - mivel ezek "önmagukért beszélő" fotókra épülnek - akár 45 perces tanórákon is levetíthetőek. Ha ennél több idő áll rendelkezésre, akkor hosszabban is el lehet időzni egy-egy képnél vagy több részt is le lehet vetíteni egymás után.

Madarbarat_kert_Power_Point_eloadas_mintakep_1.resz_Orban_Zoltan_0002.JPG
Dia a letölthető előadásból
   
A fotókra épülő előadások olvasni még nem tudó gyerekeknek is
érdekes élményt nyújthatnak, a képaláírások és a magyarázó
szöveges oldalak a nem madárvédelmi szakemberek
munkáját pedig előadás-vázlatként segítik.

Tematika

A Madárbarát kert program fő üzenete, hogy egész évben segítsük a körülöttünk élő állatokat. Ezért az előadás-sorozat úgy épül fel, hogy ennek részeit nem csak eszköz- vagy madárcsoportonkénti, de akár évszakonkénti bontásban is tárgyalni tudjuk.
 

1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk
A természetvédelem mai felfogása szerint a veszélyeztetett fajok megtartásához nem elegendőek a pusztán fajvédelmi megoldások, ezek még rövid távon sem lehetnek eredményesek az élőhelyek fenntartása nélkül. Ezért az első előadás a természetes búvó-, fészkelő- és táplálkozóhelyeket jelentő bokrosok és idősebb faállományok fontosságának bemutatásával kezdődik, és csak ezt követően tér át a mesterséges költőodúk ismertetésére. Utóbbi előadásrész egyik legfontosabb üzenete, hogy az odúknak nem csak a költési időszakban, de éjszakázóhelyként télen is fontos szerepe van.

2. rész - Itató és porfürdő

A közvélekedéssel ellentétben a madáritatók nem kizárólag a nyári kánikulában használható eszközök, ezek fontos kiegészítői a téli madáretetőknek is. Míg az itatók közismertek, a porfürdő az egyik legkevésbé ismert és használt madárvédelmi eszköz, holott alkalmazása rendkívül egyszerű és nagyban hozzájárul a madarak egészségvédelméhez.


3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek
Ami egészen a közelmúltig elképzelhetetlennek tűnt, az mára sajnos valósággá vált, fecskéink egyre ritkább madaraknak számítanak, mivel átlagosan majdnem 50%-os állománycsökkenést szenvedtek el az elmúlt évtizedben (részletek >>). Ezért a Madárbarát kert előadás-sorozat külön fejezetet szentel a madárcsoport védelmi eszközeinek és módszereinek bemutatására. 


4. rész - Téli madáretetés
Mikortól és mivel etessünk? Mit ne adjunk a madaraknak? Hol és hogyan kínáljuk fel a különböző madáreleségeket? Milyen fajok járnak az etetőkre? - ezekre a kérdésekre ad választ ez az előadásrész.

 

5. rész - Más fajok védelme
Nagy szerencsénkre a madarak mellett rengeteg "tücsök és bogár": béka, lepke, egér, pocok, sün, szitakötő és egyéb állat is követ bennünket a civilizációba. Ha segítjük ezeket az érdekes viselkedésű, különleges megjelenésű lényeket, akkor nem csak a természetet védjük, de rengeteg érdekes megfigyelési élménnyel is gazdagíthatjuk környezetpedagógiai munkánkat.

 

 

Az előadás-sorozat INGYENES letöltése

  1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk (letöltés >>)
  2. rész - Itató és porfürdő (letöltés >>)
  3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek (letöltés >>)
  4. rész - Téli madáretetés (letöltés >>)
  5. rész - Más fajok védelme (letöltés >>)


További letölthető anyagokat talál a következő oldalunkon >>

Kapcsolódó e-learning lehetőségek

Azok számára, akik többet is szeretnének megtudni a bemutatott eszközökről és módszerekről vagy szeretnék továbbfejleszteni, színesíteni tudásukat, javasoljuk az új, MME Akadémia oldalunkon a Madárbarát kert képzést, továbbá az MME Youtube csatornáját. 

 

 
Az itt található kisfilmekkel, valamint az ezekhez kapcsolódó tematikus oldalakkal
még az olyan elvont jelenségek is bemutathatóak, mint a madárvonulás
vagy az asztalközösség (Videó: Orbán Zoltán).
 

A videók többsége HD felbontású, ezért a képminőséget a lejátszás előtt érdemes átállítani a videó ablak jobb alsó sarkában lévő szabályozó segítségével (aminek az alap beállítása a jóval gyengébb minőséget nyújtó 360p).

A kapcsolódó tartalmak nem csak az előadók felkészülését segítik, de jó lehetőséget kínálnak "ifjú természettudós" jellegű egyéni és csoportos önképzésre, projektmunkára is.

A környezeti nevelők (és turizmusfejlesztési szakemberek) munkájának további, még célzottabb segítése érdekében ezeknek a szakmaterületeknek az igényei szerint is kidolgoztuk az előadásokban érintett témákat:

 

 

Madárbarát mintakert tanösvény

 

A Madárbarát kert programhoz és az előadás-sorozathoz az oktatásban és az ökoturizmusban egyaránt használható Madárbarát mintakert tanösvény is kapcsolható, amivel a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt érdekesen és szemléletesen lehet bemutatni a leggyakoribb madár- és más fajvédelmi eszközöket, valamint a körülöttünk élő állatokat.

 

 
 
A tanösvény két nagy bevezető táblája, amihez 19 eszköz és
az ezeket bemutató A/4-es tábla tartozik még (részletek >>).
 

 

 

Játékos tanösvények, természetismereti játékok gyerekeknek

 

A Madárbarát kert program madarai és állatai az óvodás korú gyerekek kedvencei közé tartoznak. A természettudományos alapismereteket tartalmazó mesekönyveknek, kifestőknek, rajz- és természetfilmeknek köszönhetően az ovisok ismerik és szeretik a körülöttünk élő állatokat, ezért ha ezeket (és a védelmi eszközeiket) az életkori sajátosságaiknak megfelelően: játékosan, mozgással összekötve, a logikai és mozgáskészséget fejlesztő módon mutatjuk be nekik, akkor a természet védelme még jobban be tud épülni az óvodai szocializációs és nevelési folyamatba.

 

 
 
Egy eszköz  a sok közül - a bal oldali forgató oszlop négy madárfajt,
ezek fészkét, élőhelyét és táplálékát mutatja be, a feladat az,
hogy ezeket a gyerekek megfelelően egymáshoz rendeljék.
A jobb oldali játék - a megrendelő kérésére - nemcsak
madaras, de kultúrtörténeti témát is bemutat.

 
 
 
 
 
 
 
 
Ezek a kézműves technikával készült, többségében kézzel festett eszközök
önállóan vagy gyerek tanösvényekbe szervezve, illetve a hagyományos
(olvasásközpontú) tansövényeket ezekkel kiegészítve is használhatóak,
és a megrendelő igényei szerint bármilyen témát feldolgozhatnak.
A játékokról, tanösvényekről és egyéb megoldásokról

itt tájékozódhat >> (Fotók: Patkós Gábor).
 

 


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>), ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


... ha pedig szeretné jobban megismerni, meg is határozni az eközben látott madarakat,
a Madármegfigyelők kézikönyve (bolt >>) segíthet önnek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orbán Zoltán