Tokaji májusi partifecske hajózás

mainpaycheckfield

Tokajtól északra, a Felső-Tisza szakadásos partfalaiban találhatók Európa legnagyobb egybefüggő partifecske telepei, melyek egyben az utolsó jelentős természetes fészkelőhelyei a fajnak kontinensünkön.  Az MME a 2010-es fecskevédelmi évben hagyományteremtő szándékkal indította el a teleplátogató tokaji partifecske hajózási programot. A különleges madármegfigyelő sétahajózás keretében mintegy két órás utat teszünk egy sétahajó fedélzetén a nászidőszakban nyüzsgő partifecske kolóniákhoz.... és lakói - ebben a látványban is részünk lesz a túra során
(Fotók: Dr. Szép Tibor).

A partifecske hajózási program

A partifecske sétahajózás Tokaj központjából, a híd lábánál lévő Bonchidai Csárda melletti kikötőből indul. A mintegy 1,5-2 órás túrák az északi folyószakaszt célozzák, ahol megállunk a száz és száz fészeküreggel átlyuggatott természetes partfal-szakadásoknál, ahol körülöttünk nyüzsög az udvarlási lázban égő, magukat nem zavartató partifecskék több ezres "felhője".

A túra különleges szolgáltatásaként madarász terepi vezetőink hangosbeszélőn keresztül végig "közvetítik" az oda-vissza úton látott érdekességeket, és magyarázzák a fecskék viselkedését.

A túrákat a program kitalálója és házigazdája, ...
... Dr. Szép Tibor, a partifecske kutatás világhírű szakértője vezeti, ...
... melynek során a fecskék különleges életmódjáról, a fecskekutatás
módszereiről is beszél, és bemutatja ennek különleges
eszközeit is: a képen azt az endoszkópos kamerát
és monitor szemüveget, amivel a fészeküregek
belsejét (felső kép) tanulmányozzák
(Fotók: Orbán Zoltán).

A hajó következő indulására várakozókat a Bonchidai Csárda (itt van a hajókikötő) meleg étellel és frissítő italokkal, az MME információs és kiadvány pulttal várja. Amennyiben sokan leszünk - és lesz rá érdeklődés - a tumultus elkerülése érdekében kisebb, 20-30 fős csoportokkal rövid madármegfigyelő sétákat teszünk Tokaj belvárosában és a Tisza parton.

A következő túra indulására várakozókat a kikötőnél MME információs
pulttal várjuk (Fotó: Orbán Zoltán).
 
Videó a 2011. évi program első ...  
 
... és második napi kishajós programjáról, amin repülő
darucsapatot is láttunk (Videók: Orbán Zoltán).
 

 

 

Jelentkezés a programra, hajójegy-vásárlás, szállás és étkezés Tokajban

 

Az aktuális programról bővebb információt az mme főoldalán adunk május első hetében. 

 

A tokaji Tourinform irodában a szállás- és étkezési lehetőségekről, valamint az egyéb programokról is felvilágosítást adnak (tokaj@tourinform.hu)!

 

 

 

Orbán Zoltán