Mesterséges odúk a környezeti nevelésben és a turizmusfejlesztésben

mainpaycheckfield

A legtöbb madárbarátkerti-eszközhöz hasonlóan az odúk is szinte bárhol, akár panel lakótelepen, belvárosi parkban, óvoda- és iskolaudvarban, utcai fasorban alkalmazhatóak, ahol egész évben lehet ezekre programokat szervezni.

 

Odúkihelyezési programok

A mesterséges odúkat nemcsak természetvédelmi, de környezeti nevelési és turizmusfejlesztési okokból is érdemes nagyobb számban, telepesen kihelyezni (erről részletesen olvashat itt >>). Az odútelepeknek - a nevükkel ellentétben - nem kell okvetlenül nagy területűeknek lenniük, egy focipálya nagyságú parkba, kertbe, iskolaudvarra vagy egy néhány száz méteres utcai fasorba több típusból akár 25-30 odú is kihelyezhető. Ezek az MME lakossági odú adatbázisába regisztrálhatóak is, ami az adatok frissítésével együtt jó alkalmat jelent az ezeket gondozó gyerekeknek (ez az osztályok, csoportok között beosztható, feladatként kijelölhető) az Internet és a számítástechnika nem játék célú felhasználásának gyakorlásra is.


Ráadásul az odúkihelyezés már önmagában is érdekes program, ...
... amibe az óvodások és iskolások (Fotók: Orbán Zoltán) ...
... mellett meghirdetett programként akár a lakóközösség és
a turisták is bevonhatóak (Fotó: Bajor Zoltán).

 

Nagy mennyiségben gyártva az odúk különösen jó ár/érték arányú környezeti nevelési, szemléletformáló kampányeszközök is egyben, mert néhány százezer forintnyi pályázati pénzből vagy adományból százával lehet gyártani, majd az óvodák és oktatási intézmények vagy akár a lakosság között használatra szétosztani ezeket.


Központilag készült odúk ünnepélyes átadása ...

... a Hatvani kistérség 12 településének iskolái között Apcon
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

Odúmegfigyelési programok

Az odúköltő énekesmadarak többsége évi legalább két fészekaljat nevel, az elsőt április-június (tehát még az óvodai és iskolai szorgalmi időszakban), a másodikat június-augusztus között (a fő turistaszezonban), de ez a pót- vagy harmadköltésekkel akár egészen őszig is kitolódhat. Az odúk a költési időszakot követően sem néptelenednek el feltétlenül, mert sokukban késő ősztől tavaszig éjszakáznak is a madarak. Ebből következően az odúk élete az év jelentős részében izgalmas és változatos megfigyelési lehetőséget kínál.

Az odúköltő énekesmadarak, különösen a városiasodott állományok,
annyira szelídek, hogy a költés biztonságának veszélyeztetése
nélkül (mindig ez a legfontosabb szempont!) is megfigyelhetőek,
amint fészket építenek vagy a fiókáikat etetik.
Ha néhány odút (és akár etetőket, itatókat is) a csoportszobák,
a tantermek, a látogatóközpont, a turistaszállás ablakai elé
telepítünk, akkor ezeken az ablakleseken keresztül
(Fotók: Orbán Zoltán) ...
... folyamatosan, még zavartalanabbul lehet megfigyelni ezek életét.
Még ennél is izgalmasabb élményt kínálnak a különböző
típusú ablakodúk, melyekről itt olvashat >>
(Videók: Orbán Zoltán).

 

A természettudományos oktató- és látogatóközpontokban világszerte használt eszközök a mesterséges fészekodúk belsejébe betekintést engedő sötétkamra házikók. Ezek lényegében olyan leskunyhók, melyek külső falán az épület belseje felé üveg fallal ellátott odúk sorakoznak. A takaríthatóság miatt felfelé elcsúsztatható üveg odúhátlapon keresztül a látogatók figyelemmel kísérhetik az odú belsejében zajló eseményeket: a fészeképítést, a kotlást és a fiókák etetését, ami nagyon izgalmas élmény.

Az itt költő madarak maximális nyugalmának biztosítása érdekében ezeknek a házikóknak a működtetését lehetőleg úgy kell megszervezni, hogy a madármegfigyelésre érkező csoportokat a látogatóközpont munkatársa kísérje, aki így nemcsak elmagyarázhatja a látottakat, de a fény- és hangoskodásmentességet is szavatolni tudja.


Odúmegfigyelő les házikó az MME Fenékpusztai Madárgyűrűző és
Madármentő Állomásán.
Az odúk 1,5-2 m magasságú elhelyezése a leggyakoribb városiasodott
odúköltők (széncinege, házi és mezei veréb, seregély) és a
látogatók számára
egyaránt megfelelő magasság.

Az odúk üveg hátlapját eltakaró sűrű szövésű sötétítő függöny
(ilyet a bejárati ajtó elé is érdemes tenni) a látogatók
érkezésével és távozásával járó ajtónyitogatáskor
is biztosítja a fészkek zavartalanságát.

Ezeket akkor szabad csak felhajtani, amikor az ajtók becsukásával
helyreáll az embereket a fészekben tartózkodó madár
elől elrejtő elsötétítés.
 
 
Kevés izgalmasabb madaras élményt lehet elképzelni annál, mint
amikor arasznyi távolságból leshetjük meg: a seregély,
a mezei veréb
vagy a széncinege (utolsó két kép) fészkébe etetőanyaggal
érkező madarakat (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A látogatók álcázásának még biztosabb módja, ha az odúk hátfalához nem hagyományos, hanem a fotós leseknél használt, egy oldalról átlátható nyomozótükör-üveget használunk (a tükröződő oldal nézzen a madár felé). Mivel ezek egy kicsit sötétítenek is, az odúkba érdemes beszerelni egy-egy kék vagy vörös színű LED fényforrást (ez normál üveg estén is segíti a láthatóságot), ami úgy világítja meg felülről az odú belsejét, hogy közben nem zavarja az állatokat (ilyen fényt használnak az éjszakai állatok bemutatásánál is).

Az odú lesek nyújtotta látvány a "steril" kamerás megfigyelésnél (lásd később) sokkal életszerűbb, ezért a turista központoknak a kamerarendszerek mellett megéri ilyen, némileg munka- és szervezésigényesebb betekintőket is kiépíteni.

 

Szervezett odúellenőrzési és -takarítási programok

A mesterséges odúkból minden költés végén (átlagosan májusban és júliusban), de legkésőbb ősszel, a fészkelési időszak végén el kell távolítani a kiszolgált fészekanyagot (részletek >>), majd kora tavasszal az odúkban éjszakázó madarak ürülékét. Ezek az alkalmak rendkívül jó, sok embert: felnőtteket, családokat, óvodás és iskolás korú gyerekeket, önkénteseket, egyetemistákat megmozgató környezeti nevelési és közösségi programszervezési lehetőségeket kínálnak.


Odúellenőrzési program Budapesten, a Széll Kálmán tértől
(volt Moszkva tér) néhány száz méterre ...

... lévő városmajori odútelepen (részletek az akcióról >>).
Odúellenőrzéskor sok mindent láthatunk és mutathatunk meg az
érdeklődőknek (balról-jobbra, fentről lefelé): széncinege
fészekkezdeményt, akár 13-15 tojásból álló fészekaljakat, a tojásain
kotló madarat (ez meglehetősen gyakori), frissen kikelt és tollas
fiókákat, majd a költés végén kiszedett elhasználódott fészket
(Fotók: Orbán Zoltán).
Különösen az őszi odútakarítási programokon lehet találkozni a
mesterséges odúkba beköltöző pelékkel, leggyakrabban a
videón látható mogyorós pelével. Ezeket a védett kisemlősöket
ne lakoltassuk ki, az odút a fészekanyaggal együtt tegyük
vissza a helyére (Videó: Orbán Zoltán).
Az odúellenőrzés és -takarítás egész évben folytatható program,
mert az odúlakó madarak a költési időszakon kívül előszeretettel
éjszakáznak is ezekben (ezért javasolt az etetők közelébe
is telepíteni
odúkat), és a felhalmozódó ürüléket a költési
időszak előtt el kell távolítani (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Az ellenőrző körutakra érdemes magunkkal vinni néhány csereodút, ezekkel lehet helyettesíteni azokat, melyeket a különböző fajok egymástól eltérő fészkeivel együtt bemutatási célra szeretnénk megtartani. Ha van nálunk pár nejlonzacskó, akkor a kidobásra ítélt használt fészkek közül is megtarthatunk néhányat. Ezeket nagyon jól lehet használni a költési időszakon kívüli foglalkozásokon, különösen akkor, ha hullott tollakból, tojáshéjakból, gubacsokból, bagolyköpetekből, csigaházakból, vedlett kígyóbőrből, darázsfészkekből, termésekből és a természet egyéb apró érdekességeiből szemléltető "kincsesdobozt" állítunk össze. 


Az ilyen kidobásra ítélt használt fészek (kék cinege), ...

... különösen akkor, ha az odúval együtt őrizzük meg, ...

... a természet apró kincseit ...
Régi fészkekból hullott tollakból álló bemutató doboz környezeti nevelési foglalkozáshoz (Fotó: Orbán Zoltán).
... tartalmazó ládikával együtt ...

... nagyon jól használható szemléltető anyag lehet
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

A használt fészkeket "archiválás" előtt érdemes molyirtó kazettával együtt néhány napra légmentesen lezárt nejlonzacskóba (vagy a mélyhűtőbe) tenni, hogy az esetleg ezekben megtelepedett nemkívánatos élősködőket (atkák, kullancsok) inaktívvá tegyük.

 

Fiókagyűrűzési programok

A madárvonulás-kutatás egyik alapvető eszköze a gyűrűzés, amit - engedéllyel rendelkező madárgyűrűző szakember bevonásával - a mesterséges odúk esetében is alkalmazni lehet, amikor a kirepüléshez közel álló fiókák már elég nagyok ahhoz, hogy a lábukra felkerülhessen a gyűrű (ami természetesen sem ekkor, sem felnőtt életükben nem befolyásolja zavartalan életvitelüket). Ilyenkor a madarakat egyesével ki kell venni az odúból, miközben még jobban megfigyelhetők.

Legkisebb termetű baglyunkat, az éjszaka rovarokra vadászó
füleskuvikot a szakembereken kívül kevesen ismerik.
Mesterséges odúkkal azonban jól telepíthető ez a
terjedőben lévő faj, ami nagyszerű lehetőséget kínál a
gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt életre szóló
élményt jelentő bemutatásukra is
Fiókagyűrűzéssel egybekötött szalakótaodú-ellenőrzés
(Videók: Orbán Zoltán).

 

Az odúellenőrzésekhez kapcsolható fiókagyűrűzések időszaka (fajtól függően) májustól júliusig tart, a kisebb testű énekesmadarak (cinegék, verebek, légykapók) estében két, a nagyobbaknál (füleskuvik, szalakóta) csak egy fészekaljjal számolva. Mivel ezek a hónapok egyaránt érintik az óvodai és iskolai szorgalmi, valamint a vakáció és a szabadságolási időszakot, a fiókagyűrűzés egyaránt jól alkalmazható mind a környezeti nevelésben, mind az ökoturizmus-szolgáltatás színesítésében.

 

Odúkészítési programok

A mesterséges madárodúk nem bonyolult szerkezetek, a méretre szabott deszkákat - némi felnőtt segítséggel - egy tizenéves gyerek is össze tudja szegelni, majd le tudja festeni (az odútípusok méretadatait itt is megtalálja >>). Éppen ezért az odúkészítés ideális foglalkozási téma, akár rossz időben tanteremben, akár jó időben szabadtéri: tábori, oktatóközponti vagy például Madarak és Fák Napja rendezvény keretében. Az itt elkészített odúk jól felhasználhatóak a saját odútelepeken, illetve ha van rá forrás, a készítők akár haza is vihetik, ami jó környezeti nevelési kampányfogás, fizetett turisztikai programszolgáltatás esetén pedig remek "öko-ajándék".  

Odúkészítés a gödi Madarak és Fák Napja rendezvényen 2007-ben (Fotó: Orbán Zoltán).
Szabadtéri odúkészítő program a gödi Madarak és Fák Napja
rendezvényen 2007-ben (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Az odúk mellett más madár- és fajvédelmi eszközök (például darázsgarázsok, fecskepelenka, madáretető) is készíthetőek otthon vagy ilyen foglakozások keretében.

 

Odúösszerakó játék

A különböző odútípusok egy-egy példányát oldalanként két-két csappal ellátva nemcsak a kisiskolás, de az óvodás korú gyerekek számára is érdekes ügyességfejlesztő játékokat kapunk, amit könnyű szállítani és bárhol használható. 

Összerakható odú makettel játszó gyerekek egy rendezvény
MME standján (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Odúkamerák alkalmazása

Az etetők-itatók környezetpedagógiai hasznosításánál is említett kamerák az odúk esetében is használhatóak. Ezek belső kábelhálózaton működő (ez nem igényel Internet kapcsolatot) és internetes eszközök lehetnek, és az odú les házikókhoz hasonló élményt kínálnak. A zártláncú, "saját tv adás" jellegű megoldás előnye, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva az Internet hálózat kimaradásainak, a sávszélességi korlát miatti "belassulásnak", hátránya viszont, hogy csak ott látható, ahova a kamera képe kábelen eljut. Ezért ez a rendszer a látogatóközpontokon belüli felhasználásra, a webkamerás pedig a honlapon történő megosztáshoz ideális.


Miniatűr kamerával felszerelt odú a Brit Királyi Madárvédelmi Társaság
(RSPB) angliai, Old Moor-i látogatóközpontjában
, ...

... és több helyen ...

... bemutatott ...

... képe széncinege fiókákkal (Fotók: Orbán Zoltán).
Az odúk, költőládák (gyöngybagoly) belsejébe bepillantás engedő
webkamerákkal távolról lehet megfigyelni a madarak rejtett
viselkedését, plusz ezek a kameraképek ideálisak a honlapok, az
ökoturizmus szolgáltatók oldalainak népszerűsítésére is
(Fotó: Nagy Károly).

 

Az érdeklődők az MME Facebook oldalán keresztül is felvehetik a kapcsolatot odúkamerákat működtető madarászokkal, akik gyakorlati tanácsokkal segíthetik a munkánkat.

Videó összeállítások bekamerázott odúk életéről
(Videók: Tóth Gergő).

 

"Madárbarát" minősítés megszerzése és ennek előnyei

Az MME Madárbarát kert programja nemcsak ötletekkel és tanácsokkal segíti a kerttulajdonosokat, az óvodákat és iskolákat, a panelházak lakóit és a munkahelyi közösségeket, de a madarak védelmébe aktívan bekapcsolódóknak elismerő táblát is adományoz.

Igaz, hogy ez a védjegy nem része semmilyen hivatalos, állami minősítési rendszernek, de a madárvédelem és a környezeti nevelés területén tevékenykedők (és a zöld pályázatok elbírálói!) körében ismert és elismert.

Ezért a Zöld óvoda, Ökoiskola, minősített erdei óvoda/iskola címet megszerezni szándékozóknak és az ökoturizmus szolgáltatóknak érdemes részt vennie ebben a rangot jelentő civil minősítésben, ami akár a fejlesztési források megszerzését célzó pályázatok elbírálásánál is fontos pluszt jelenthet.

 

Madárbarát mintakert tanösvények

A Madárbarát kert programhoz az oktatásban és az ökoturizmusban egyaránt használható Madárbarát mintakert tanösvények (kiépített és mobil változat) is tartoznak, amivel a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt érdekesen és szemléletesen lehet bemutatni a leggyakoribb madár- és más fajvédelmi eszközöket, valamint a körülöttünk élő állatokat.

A tanösvény két nagy bevezető táblája, amihez 19 eszköz és
az ezeket bemutató A/4-es tábla tartozik még.

 

  A tavaszi és nyári szaporodási időszak foglalkozásaihoz - az etetők kivételével - a tanösvény összes eleme kapcsolható (részletek >>),  a téli alkalmazhatóságról pedig itt olvashat >>.

   

  Játékos tanösvények, természetismereti játékok gyerekeknek

  A Madárbarát kert program madarai és állatai az óvodás korú gyerekek kedvencei közé tartoznak. A természettudományos alapismereteket tartalmazó mesekönyveknek, kifestőknek, rajz- és természetfilmeknek köszönhetően az ovisok ismerik és szeretik a körülöttünk élő állatokat, ezért ha ezeket (és a védelmi eszközeiket) az életkori sajátosságaiknak megfelelően: játékosan, mozgással összekötve, a logikai és mozgáskészséget fejlesztő módon mutatjuk be nekik, akkor a természet védelme még jobban be tud épülni az óvodai szocializációs és nevelési folyamatba.

  Egy eszköz  a sok közül - a bal oldali forgató oszlop négy madárfajt,
  ezek fészkét, élőhelyét és táplálékát mutatja be, a feladat az,
  hogy ezeket a gyerekek megfelelően egymáshoz rendeljék.
  A jobb oldali játék - a megrendelő kérésére - nemcsak
  madaras, de kultúrtörténeti témát is bemutat.
  Ezek a kézműves technikával készült, többségében kézzel festett eszközök
  önállóan vagy gyerek tanösvényekbe szervezve, illetve a hagyományos
  (olvasásközpontú) tansövényeket ezekkel kiegészítve is használhatóak,
  és a megrendelő igényei szerint bármilyen témát feldolgozhatnak.
  A játékokról, tanösvényekről és egyéb megoldásokról

  itt tájékozódhat >> (Fotók: Patkós Gábor).

   

  Vetíthető Madárbarát kert előadás-sorozat letöltése

  Az ötrészes, projektorral vetíthető, pdf. formátumú előadás-sorozat (részletek >>) ideális iskolai, szakköri, oktatóközponti, erdei iskolai foglalkozásokhoz és jól kapcsolható a Madárbarát mintakert tanösvény tematikájához is. Az előadások innen is letölthetőek:

  1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk (letöltés >>)
  2. rész - Itató és porfürdő (letöltés >>)
  3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek (letöltés >>)
  4. rész - Téli madáretetés (letöltés >>)
  5. rész - Más fajok védelme (letöltés >>)
  Négy dia a letölthető Madárbarát kert előadás-sorozatból.

   

  Madárbarát településfejlesztés

  Akit részletesebben is érdekelnek a napi madárvédelmi tevékenységekre és a madarász közösségi programokra építhető komplex környezetpedagógiai, turizmus- és vidékfejlesztési lehetőségek, annak szíves figyelmébe ajánljuk az MME Madárbarát településfejlesztési koncepcióját bemutató könyvet, amit itt tölthet le >>.


  Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
  kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
  figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>), ...


  ... illetve a kimondottan az odúlakó madarak védelmével foglakozó
  kiadványunkat (bolt >>)


  Ha pedig szeretné jobban megismerni, meg is határozni az eközben látott madarakat,
  a Madármegfigyelők kézikönyve (bolt >>) segíthet önnek

   

  Orbán Zoltán