Madárismeret I. képzés - Kezdő madarász

Madárismeret I. képzés - Kezdő madarász

madármegfigyelés

Kurzusunk elvégzése után rácsodálkozol majd, hogy mennyi madár él körülöttünk, mi pedig segítünk eligazodni a tollas kavalkádban. 

 

Leckék
~
30
perc
Bevezetés

Köszöntünk kezdő madarászképzésünkön ! Ha eldöntötted, hogy érdekelnek a madarak, a legfontosabb, hogy elkezdj madarászként élni a hétköznapokban. Tudatosan szoktasd magad ahhoz, hogy odafigyelsz az utcában, a parkban, a kertben mozgó, a levegőben repülő madarakra, a környezet madárhangjaira. Meg fogsz döbbeni, hogy mennyi madár él körülöttünk, mi pedig segítünk eligazodni a tollas kavalkádban.

~
120
perc
Alapok

Ez a lecke olyan fontos ismereteket ad át, amelyeket tudnod kell a madarakról, mielőtt elkezdenéd a fajok azonosítását. A jövőbeli leckék erre a tudásra épülnek, ezért ehhez az oktatóanyaghoz bármikor visszatérhetsz.

~
90
perc
Ne vessz el a részletekben!

Ez a lecke bemutatja, hogy a madarak azonosítása érdekében a színek elrendezését, mintázatát kell megvizsgálni, nem csak magukat a színeket. A lecke végére képesnek kell lenned leírni az ismert és a látott madarak alapvető színeit és mintázatát; felismerni a mintákat, amelyek ismétlődően megjelennek a különböző madarakon.

~
60
perc
Vessz el a részletekben!

Bizonyos esetekben a szín és a nagyobb minták nem elegendőek a madár azonosításához. Az ilyen esetekben az átfogó képpel kell kezdeni, majd alaposabban meg kell vizsgálni a kisebb határozójegyeket. A lecke végére képesnek kell lenned meglátni a kisebb  határozójegyeket, hogy elkülönítsd a hasonló színnel rendelkező madarakat; különbséget fogsz tudni tenni a fiatal és öreg (felnőtt), valamint a hím és tojó madarak tollruhája között.

~ perc
5. Teszteld a Madárismeret I. képzésben megszerzett tudásodat!

Reméljük, hogy érdekesnek és hasznosnak találtad kezdő madarászképzésünket, és a következő madarászsétádon már rutinosan fogod alkalmazni a megszerzett tudást. Töltsd ki a tesztet tudásod ellenőrzéséhez!

 

 

 

Felhasznált irodalom:
The CornellLab: Bird Academy 
Dr. Molnár Kinga (szerk.): Bevezetés az állattanba (Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar)