Madárbarát kert képzés

Madárbarát kert képzés

cinege D odú

Ha a kertedre egy működő ökológiai rendszerként tekintesz, ez a képzés neked szól.

Leckék
~
5
perc
Bevezetés a Madárbarát kert képzésbe

A madarak csak ott tudnak tartósan megmaradni, ahol rendelkezésükre állnak a táplálkozó-, pihenő-, búvó- és fészkelőhelyek − azaz a megfelelő élőhelyek. Ha ezeket nem találják meg, akkor végleg eltűnnek a területről, vagy csak az idő egy részében tartózkodnak ott.

~
20
perc
Kezdeti lépések

A megfelelően kialakított madárbarát kertek – vagy akár erkélyek – olyan zöld szigetek lehetnek a települések betonrengetegében, ahol élőlények egész sora talál menedéket. Már az ide ültetett növények is állatok tömegét csalogathatják a környezetünkbe, de egyeseknek speciális fészkelő- és búvóhelyeket is készíthetünk. A cél, hogy minél természetközelibb legyen a kialakuló élőhely, ezáltal minél teljesebb legyen a benne kialakuló életközösség. Így akár még azt is el tudjuk kerülni, hogy némelyik vendég a másik kárára tartós előnyt szerezzen.

~
60
perc
Madárvédelmi eszközök

A madárbarát kertben mindig a természetes megoldásoktól haladj a mesterségesek felé! Egy ökológiai szempontból jó állapotú élőhelyen például idős fák odvai, sziklaüregek, sűrű növényzet rejti el a madarak fészkeit. A koros, közterületi és kerti fák balesetmegelőzést szolgáló kivágásával azonban a harkályok által vájt odúk is eltűnnek, ezek helyett telepíthetsz mesterséges fészkelőhelyeket. Minden madárvédelmi eszköz életének nyomon követése kiemelkedő fontosságú, így tudod ellenőrizni az adott madárvédelmi tevékenység hatékonyságát, és szükség esetén módosíthatsz egy-egy kevésbé szerencsésnek bizonyuló elrendezésen.

~
45
perc
Más állatcsoportok védelme

A madárbarát kertben nem csak a madarak lelnek otthonra, vízre, élelemre. A természetbarát kertészkedés célja, hogy minél teljesebb, természetközeli életközösség alakuljon ki ezeken a zöld szigeteken. A rovarok például, bár sokak számára nem a legkedvesebb képviselői az élővilágnak, az ökológiai hálózatok elengedhetetlenül fontos tagjai. Túlszaporodásukra a természet a rovarevők egyedszámának növekedésével reagál. Próbáljuk ezeket a folyamatokat érvényre juttatni kertünkben is! Ha jól sikerül, akár ablakunkból, reggelink mellől figyelhetjük meg a természet működését. Álljunk nyitottan az őshonos élőlények megjelenéséhez! Azonban készüljünk fel arra is, hogy ha belevágunk a madárbarát kertészkedésbe, esetenként azt is megfigyelhetjük, ahogy az erdei sikló, vagy a karvaly kisebb madárfajok gyengébb egyedeivel táplálkozik.

~
10
perc
Ha csak ablaknyi helyünk van

Amennyiben nincs lehetőséged madárbarát kert kialakítására, arra is egészen sok lehetőség kínálkozik, hogy erkélyed, akár ablakpárkányod madárbaráttá tedd.

~
10
perc
Teszteld a Madárbarát kert képzésben megszerzett tudásod!