Madarász suli

mainpaycheckfield

Madarász ovi, madarász suli foglalkozásaink fő célja - az ismeretterjesztés mellett - a gyermekek természet iránti érzékenységének kialakítása, megszilárdítása, fejlesztése. Napjainkban egyre szélesebb körben elfogadott az a szemlélet, hogy civilizációnk fennmaradásához elengedhetetlen a természet hatékony védelme. Hatékonyan megvédeni pedig azt tudjuk, amit ismerünk, tisztelünk és szeretünk.

A környezeti nevelést kiemelten kezelő zöld óvodákhoz hasonló kezdeményezéssel az iskolák is rendelkeznek. Az Ökoiskola cím azon iskolák munkájának legmagasabb szintű állami elismerése, melyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedően magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság-pedagógia értékeit. A Madarász suli programban részt vevő iskolák a tanári kar és a diákok hozzáállásának, az elvégzett infrastrukturális fejlesztéseknek (odúk, etetők, itatók) és a foglalkozásokon való részvételnek köszönhetően sok elemében már teljesítik az ökoiskolai kritériumrendszert.

Madarász suli program

A foglalkozások az tanévhez igazítva szeptembertől – javasoltan havi egy alkalommal – május végéig tartanak, 45 perc időtartamú tantermi órák, vagy terepi foglalkozások.

1. Madárbarát iskola

2. A madarak érzékszervei

3. Mit tehetek a természet- és környezetvédelemért?

4. A madarak vonulása

5. Az év madara

6. Állatok a városban

7. Csőrök és lábak

8. Játékos madárismeret

A foglalkozás alapdíja: osztályonként 16.000 HUF / alkalom 

További együttműködésre és kedvezményre ad lehetőséget az MME Madárbarát kert programja, illetve az MME intézményi tagság.

A "Madárbarát iskola" cím elnyerésének feltétele - a regisztrációt és regisztrációs díj befizetését követően - a madárvédelmi tevékenységek bemutatása (legalább egy mesterséges madárodú kihelyezés, itató folyamatos működtetése, téli madáretetés), amely az MME által kiküldött elektronikus jelentőlap segítségével történik. A jelentőlap pozitív elbírálását követően történik a cím odaítélése és az igazoló tábla kiküldése. (Átfutási idő min. 3 hónap.) További információ a Madárbarát kert programról itt érhető el.

A "Madárbarát iskola" címet elnyert intézményeknek és/vagy MME intézményi tagoknak a foglalkozás csoportonként 15.000 HUF / alkalom áron érhető el.

A foglalkozások sorozatban vagy különállóan is kérhetőek.
Az oktatási év elején, augusztus 15. és szeptember 15. között megrendelt teljes sorozatokra alkalmanként 1000 HUF kedvezményt adunk, amennyiben az időpontokat megrendeléskor a teljes oktatási évre egyeztetik, ezzel segítve kollégáink munkáját. A kedvezmények nem összevonhatók!

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy

- az MME oktatási munkatársai elvi okokból élő állattal nem dolgoznak a foglalkozásokon!

- kültéri és beltéri foglalkozásainkon egyaránt, a teljes időtartam alatt szükséges a megrendelő részéről felnőtt kísérő jelenléte is.

Madarász suli programunk elsősorban Budapesten, illetve néhány vidéki helyszínen érhető el. A pontos helyszínekről és lehetőségekről érdeklődjön az alábbi elérhetőségen:

Jelentkezés, további információ: oktatas@mme.hu

Oktatási munkatársaink:

  

Budapest

Dr. Benedek Veronika - oktatási koordinátor

"A természet összefüggéseit felnőttként sem késő megismerni, viszont semmivel nem pótolható az az élmény, amikor egészen kisgyermekkortól a természettel összhangban élünk és készségszinten értjük, miért puha a bagoly röpte, hogyan nő egy kicsiny magból hatalmas faóriás és hol a helye a póknak az élőlények ezer szállal szövődő hálózatában. Ez a lehetőség napjainkban kevesek számára adott, így ökológusként abban szeretnék segíteni, hogy e hétköznapi csodákat közelebb hozzam programjaink résztvevői számára az élménypedagógia eszközeivel."

Erdei Noémi - oktatási munkatárs

"Biológusként végeztem, emellett biológiát és kémiát tanítottam általános- és középiskolásoknak. Több éve az MME tagja vagyok, fiatalkorom óta több szakosztály tevékenységébe is bekapcsolódtam (Varangymentő Akciócsoport, Rákosi Vipera Védelmi Program, madarásztáborok). A Budapesti Denevérvédelmi Csoport alapító tagjaként részt vettem gyerekcsoportok természetvédelmi programjainak szervezésében és lebonyolításában. Kiemelten fontosnak tartom a jövő generáció természetvédelmi oktatását, jelenleg Madarász Ovi és Madarász Suli foglalkozásokat tartok."

Névery Dorottya - oktatási munkatárs

"Voltam már kellemetlen szagokkal (bűzökkel) foglalkozó környezetmérnök, felszín alatti vizeket védő hivatalnok és szemléletformáló természettudomány-tanár egy alternatív gimnáziumban. Újabban saját upcycling márkámat (tty műhely) építgetem. Emellett ovisokkal kalandozom a madarak izgalmas világában. Nagyon élvezem."

Péter Dávid - oktatási munkatárs

"Gyermekkorom óta csodálkozom a természetre. Ennek élményét szeretném eljuttatni másokhoz is! Érdeklődésem miatt nem kerülhettem el a természettudományi tanulmányokat. Majd az „emberfiókák” hívóhangja miatt a pedagógiait sem. Ez az egyik kifejlődési módja a környezeti nevelőnek. 2017 (az MME-nél 2019) óta tevékenykedem ebben az állapotban. Gyermektáborokban, kirándulásokon pedig már több mint tíz éve osztom meg tapasztalataimat."

 

Debrecen

Sztrehárszki Lili - oktatási munkatárs

"Kiskorom óta a természet szerelmese vagyok. 2016-ban lettem tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, mint érdeklődő kisgyermek, most pedig az MME egyik legfiatalabb munkatársaként írhatom rövid bemutatkozásomat. Egy álmom vált valóra ezzel! Nagyon fontosnak tartom a környezeti nevelést. Saját példám alapján is úgy gondolom, hogy a gyermekek ebben az életkorban a legfogékonyabbak, az ilyenkor kapott ismeretek, szemléletformálás, érzékenyítés később tudatosan vagy akár tudat alatt, de meghatározó része lesz az életüknek. A környezet- és természetvédelem a mindennapjaik természetes részévé válik. Célom, hogy minél több kisgyermek érdeklődését, figyelmét felkeltsem, mert a jövő az Ő, a Mi kezünkben van. Felsőfokú tanulmányaimat természetvédelmi mérnök hallgatóként a Debreceni Egyetemen végzem, mert nincs is szebb és felemelőbb annál, ha az embernek a hobbija hivatássá válik."

 

Veszprém

Ádámné Bukor Boglárka - oktatási munkatárs

"Biológusként végeztem, emellett számos madárvédelmi és monitoring tevékenységben is részt vetem önkéntesként az évek során. Többek között a Madár Atlasz Programban, Actio Hungarica táborokban és Európai Madármegfigyelő Napok lebonyolításában. Számomra fantasztikus dolog megtapasztalni, hogy a gyerekek sokszor mennyivel nyitottabban és figyelmesebben fordulnak a természet felé, mint az idősebb korosztályok és úgy gondolom, hogy a Madarász ovi program kiváló lehetőség arra hogy minél többet segítsünk nekik megőrizni ebből a szemléletből."

 

 

Az iskolák számára további együttműködési lehetőséget kínál az MME intézményi tagsági formája. Intézményi tagjaink éves tagsági díjuk befizetésével (12.000 HUF) jogosultak az évi négy alkalommal, évszakonként megjelenő Madártávlat magazin 3-3 példányára. (Átfutási idő 1-2 hét.)

 


Amennyiben érdekli az iskolákban, a lakótelepeken, a ház körül és a kertben
végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)