2023.10.26
Hajdú-Bihari Csoport

Ha ősz, akkor darvak!

darucsapat

darvak

Helyi csoportunknál már hagyomány, hogy októberben a Madarász sulisainknak autóbuszos kirándulást szervezünk a Hortobágy őszi csodájának megtekintésére, egy hangulatos darunéző túrára. Idén is jól sikerült a program, ezúttal is a Koronás-halom környéke volt az úticélunk. 

Az időjárás ezúttal nem volt a legtökéletesebb, a végén még az eső is eleredt, mégis remek élményekkel gazdagodhattak a résztvevő tanulók és kísérő pedagógusok. Madártani szempontból is izgalmas volt a túránk, hiszen a darvakon kívül parlagi sast, rétisasokat, egerészölyvet, nagy liliket, nyári ludat, kormoránt és fácánt, zöld küllőt is megfigyelhettünk. 

Mit kell tudni a darvakról? - rövid előadás a terepen (Fotó: Pásti Csaba)
Mit kell tudni a darvakról? - rövid előadás a terepen (Fotó: Pásti Csaba)

 

Megérkezés után a gyerekek a darvakról és a Koronás-halomról is sok érdekességet tudhattak meg Szakál László és Pásti Csaba segítségével. A játékos ismeretszerzés során sok egyéb mellett megtudhatták például, hogy milyen az öreg és a fiatal daru hangja, hogy miért repülnek "V" alakban és azt is, hogy a visszaszerzett Szent Koronát miért tették itt közszemlére több mint 700 évvel ezelőtt.

Fiatal és öreg daru (Fotó: Pásti Csaba)
Fiatal és öreg daru (Fotó: Pásti Csaba)

 

Pásti Csaba - Szakál László