2023.09.17

Pulipinty a Börzsönyben

Törpekuvik, Börzsöny, Magas-Tax 2023.09.06. (fotó: Selmeczi-Kovács Ádám)

Törpekuvik, Börzsöny - Magas-Tax, 2023.09.06. (fotó: Selmeczi-Kovács Ádám)

Első alkalommal sikerült törpekuvikot találni és egyben meg is örökíteni (lásd a megtaláló fenti fotóját) a Börzsönyben. A megfigyelés további különlegessége, hogy két együtt mozgó, egymással gyakori füttyögéssel kapcsolatot tartó öreg  madarat, feltehetően egy párt talált Selmeczi-Kovács Ádám, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagja, az MME Ritkaságvadász Szakosztály elnöke 2023. szeptember 6-án Szokolya közelében, a Magas-Taxon.

Amint az ilyenkor a madármegfigyelők körében lenni szokott, az adat birtokában többen is megpróbálták visszatalálni a madara(ka)t a következő napokban. Voltak, akik "csak" a hangjukat hallották, nekünk azonban végül sikerült meg is találni őket négy nappal később, szeptember 10-én. A dolog nehezen indult, mert a baglyocskák kezdetben nem reagáltak a rövid ideig le-lejátszott hangokra, de az reménykeltő volt, hogy a környék énekesmadarai egyből riasztani kezdtek a törpekuvikhangra.

A törpekuvikok keresése kora reggel kezdődött ... (fotó: Orbán Zoltán)

... és főleg hallgatózásból állt (fotó: Lendvai Csaba)

Velünk volt az ország valószínűleg legfiatalabb madarásza is (fotó: Orbán Zoltán)

A többi madár azért reagált élénken a mobiltelefonról lejátszott többféle törpekuvikhangra, mert ennek a mindössze testes háziverébnyi bagolynak az étlapján előkelő helyet foglalnak el az erdei énekesmadarak, köztük akár a saját méreténél jóval nagyobb énekes rigó is. Ezért a zsákmányállat madárfajok ugyan úgy figyelmeztetik a környezetüket, mintha héja vadászna a fák között.

Jó egy óra elteltével aztán megszólaltak a baglyok, először egy, majd mindkettő, így már "csak" meg kellett találni őket a toronymagas fák ellenfényes lombkoronájában.  

Ez távcsővel sem egyszerű, de ilyen körülmények között a fényképezés ... (fotó: Lendvai Csaba)

... különösen nehéz (fotó: Horváth Gábor)

Ezért most nem is sikerült olyan jó kép, amilyet az ember szeretne, de legalább meglett a faj! (Fotó: Orbán Zoltán)

Ráadásul énekelni is láttuk, hallottuk ezt az elképesztő madárkát (fotó: Orbán Zoltán)

Végül a második madár is meglett az egyik szomszédos fán (fotó: Orbán Zoltán)

A törpekuvik Észak-Európa és a magashegységi erdőségek tipikus fészkelője, Magyarország számára kevésbé ideális középhegységi erdeinek rendkívül ritka, összesen 3-10 párra becsült költőfaja. A Börzsönyben ez az első bizonyított adata, a két madár őszi kóborlóként érkezhetett a területre, a költési időszakban nem volt nyomuk. Érdekes kérdés, hogy jövő tavasszal itt marad és költésbe kezd-e a pár?

És, hogy mit jelent a címben szereplő Pulipinty név? A világszerte rendkívül népszerű Harry Potter regényfolyam varázslóvilágában a postás szerepét a baglyok töltik be. A főhősnek egy hóbaglya (Hedvig) van, de az egyik legjobb barátjának, Ronald Weasley-nek egy pirinyó, marokban elférő, bohókás és sokat "csipogó" baglya, minden bizonnyal egy törpekuvikja, aki a zseniális fordítótól a Pulipinty (az angol eredetiben Pigwidgeon) nevet kapta.

Ha szeretne ön is madármegfigyelő lenni, figyelmébe ajánljuk az MME Akadémia többféle képzése közül a Madárismeret I. - Kezdő madarász tematikájút, illetve a Madármegfigyelők kézikönyvét, mely az MME Boltban is megvásárolható

Madárhatározáshoz ajánljuk még ingyenesen letölthető okostelefonos appunkat, továbbá a szintén ingyenes BirdNet és Merlin alkalmazásokat, melyek hang alapján azonosítják be a madarakat.

Köszönet Selmeczi-Kovács Ádámnak nemcsak a madarak megtalálásáért és a megfigyelési adat megosztásáért, de vasárnapi terpei vezetésért is!

Orbán Zoltán