Etetők és itatók a környezeti nevelésben és a turizmusfejlesztésben

mainpaycheckfield

Annak köszönhetően, hogy a madárvédelmi eszközök között a téli madáretetés érinti a legtöbb fajt - ráadásul ezek többsége városiasodott, körülöttünk élő madár -, látványban és élményben ez az egyik legjobb környezetpedagógiai és ökoturizmus-fejlesztési eszköz. Az etetőkön is fontos szerepet játszó itatók az etetési időszak után is képesek fenntartani a madárforgalmat, ezért ennek a két, egymást kiegészítő eszköznek az oktatás- és turizmusfejlesztésben betöltött szerepe is hasonló.

 

Madarász program lehetőségek az etetőknél és itatóknál

A Madárbarát kert program nevelés-, oktatás-, szabadidő- és turizmusszervezési előnye, hogy térben és időben jól tervezhetővé teszi a madármegfigyelés élményét, és az ehhez kapcsolható tevékenységeket.

A közösségi programszervezés miatt nem kell alapvetően másként használni a madárvédelmi eszközöket, sokkal inkább arról van szó, hogy kihelyezéskor vegyük figyelembe a többfunkciós használat szempontjait is: a gyerekek számára is megfelelő rálátást és elérhetőséget (eleség és víz pótlása) biztosító magasság, jó megközelíthetőség, ha gyűrűzni is szeretnénk ezeknél, akkor legyen hely a hálóknak stb.

Az etetők és itatók egész napos madárforgalma bárhol rendelkezésre
álló élményszolgáltatási lehetőséget kínál (Videó: Orbán Zoltán).

 

Madármegfigyelés, fotózás-videózás

Az etetők madarai rendkívüli módon megszelídülhetnek (nem ritka, hogy a nyitott tenyerünkből is elveszik a magot), ennek ellenére a zavartalan megfigyelésükhöz érdemes valamilyen álcázást biztosító megfigyelőhelyet kiépíteni. Már csak azért is, mert az etetési időszakot követően az itatón korántsem viselkednek ilyen bizalmasan a madarak.

A madarak hagyományos megfigyeléséhez jó minőségű távcsőre és teleszkópra, ...
... fényképezésükhöz pedig akár egy autó árába kerülő teleobjektívre van
szükség. Ha azonban különböző megoldásokkal közel tudunk kerülni
hozzájuk, akkor szabad szemmel is élményt jelent a megfigyelésük
és kevésbé professzionális felszereléssel is jó minőségben
lehet őket megörökíteni (Fotók: Orbán Zoltán).
Az etetők és itatók az állandó madárforgalmuk miatt a legalkalmasabb
madárvédelmi eszközök megfigyelő és fotós lesek kialakítására. 
Ezekből aztán a profik számára is lebilincselő látványban
lehet része az érdeklődőknek (Videók: Orbán Zoltán).
A leseknek nem kell kuporgásra késztetően szűknek lenniük, ezek látogatóközponti
funkciót betöltve akkorára is építhetők, hogy egy teljes osztály, 30–35 fő is kényelmesen
elférjen bennük. Mivel az etetőkön és itatókon nagyon közel kerülhetünk a madarakhoz,
az ilyen leseknél használjuk a csak belülről átlátható "nyomozótükör-üveg" ablakokat
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Az etetők és itatók azonban nemcsak hosszabb-rövidebb terepi túra keretében megszerezhető élményt nyújthatnak! Ha ezeket a csoportszoba, a tanterem, a látogatóközpont, a turistaszállás ablaka elé telepítjük, akkor a meleg szobából figyelhetők meg a madarak.

Az ablakles lényege, hogy az ez elé telepített madárvédelmi eszközökkel ide vonzzuk a
madarakat.
A fotózást segítő további megoldásokról itt olvashat >>.
A talajitatók megfigyelési élményt bővítő környezetgazdagítási lehetőségeiről
itt olvashat >> (Videók: Orbán Zoltán).

 

Az ablakból megfigyelhetőség rossz időben, amikor nem lehet a szabadban tartózkodni, nagy segítséget jelent a programszervezésben, idős vagy mozgásukban korlátozott vendégek, kisgyerekes családok esetében pedig az alapszolgáltatás részét is képezheti.

Zöldike tálcás etetőn.
Vörösbegy alma etetőn.
A talajetetők előnye, hogy nemcsak táplálkozóhelyet, de olyan közösségi teret is
jelentenek a madaraknak, ahol rengeteg érdekes megfigyelési élményben
lehet részünk (részletek >>).
A talajetetővel kombinált egérvárat a madarak és a kisrágcsálók gyakran
együtt használják asztalközösségben. A kevéssé zavart helyeken a
pockok és egerek nappal is előmerészkednek, ami remek
megfigyelési élményeket jelent.
Házi egér az etetőtálcán.
Verebek itatótálcán.
Félénk csicsörke az itatón.
Fekete rigó fióka fürödni tanul.
Feketerigó-fiókák játszanak az itatónál.
Az itató vizén fehér réteget hagy a galambfélékre
(örvös galamb) jellemző tollpúder, ...
... ivás közben a farkán támaszkodó balkáni fakopáncs (részletek >>).
Zöld küllő a talajitató-tálcán (részletek >>).További felvételeket talál az MME YouTube
csatornáján itt >> (Videók: Orbán Zoltán).

 

Madárgyűrűzési bemutatók

A vonuláskutatásban több mint száz éve alkalmazott gyűrűzés: a hálókkal történő befogás és a gyűrűk felhelyezése a kézben tartott, testközelből megcsodálható madarakra a világ egyik legjobb terepi környezeti nevelési és ökoturizmus-szolgáltatásává is teszi ezt a munkát. A sűrű madárforgalom miatt az etetőknél és az itatóknál különösen hatékony lehet a hálózás, és mivel ezek az eszközök viszonylag kis helyen is felállíthatóak, ilyen gyűrűzési program - madárgyűrűzési engedéllyel rendelkező szakember bevonásával - akár belvárosi óvoda- és iskolaudvarban is megvalósítható. Ahol ennél nagyobb hely áll a madárgyűrűző szakemberek rendelkezése (akik többnyire rendkívül jó előadókészséggel rendelkező környezetpedagógusok is egyben), ott akár több napos, folyamatos, tábori munka jellegű madárgyűrűzési bemutatók is szervezhetők, melyeken értelemszerűen több vendég fordulhat meg. Ráadásul a madárgyűrűzés szakadó eső és szélvihar kivételével egész évben végezhető, rendkívül jól tervezhető munka, különösen télen, amikor a madárbefogást akadályozó időjárási körülmények ritkák (a hóesés nem akadály), ezért nagy biztonsággal illeszthető a pedagógiai tervbe és a turisztikai szolgáltatáskínálatba. 

Videó beszámoló egy ilyen téli madárgyűrűzési bemutatóról. A nap eseményeiről
részletesen olvashat itt >> (Videó: Orbán Zoltán).

 

Etetőkészítés

Legyen szó pedagógiai vagy turisztikai program összeállításáról, a szabadlevegős tevékenységek mellett érdemes zárt térben végezhető foglalkozásokat is felvenni a repertoárba. A Madárbarát kert program egész évre kínál ilyen lehetőségeket, télen magától értetődően az etetőkészítést, amiről itt olvashat >>.

Etetőket óvodában, iskolában, szakkörön, de akár turisztikai program keretében
is lehet készíteni (Fotó: Orbán Zoltán). 

 

Karbantartási feladatok

Az etetőkkel és itatókkal kapcsolatban naponta felmerülő munkák (feltöltés, takarítás) különösen az óvodai és iskolai nevelésben hasznosítható tevékenységek, mert a gyerekek, a csoportok, osztályok között be lehet osztani a napi madárvédelmi felelősöket, akik ellátják ezeket. 

 

Cinkegolyóháló kreatív tavaszi  felhasználása

Ha az etetés hónapjai alatt kiürülő cinkegolyóhálókat nem dobjuk el, hanem eltesszük tavaszra, akkor ezeket száraz fűvel, kutyaszőrrel megtömve fészekanyagot is ki tudunk rakni a gyerekekkel a madaraknak.


Kiürült eleséghálóban madaraknak tavasszal kihelyezett fészeképítőanyag
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Etető- és itatókamerák

Napjaink miniatürizált zártláncú megfigyelőkamerái és ezek internetes webkamera változatai az etetők és itatók életének egyenes adású közvetítését és monitoron történő megfigyelését, kivetítését, illetve a világhálón történő megosztását is lehetővé teszik.

Télen az etető, nyáron az itató forgalmának élőképét néhány méternyi kábelből és tápegységből álló belső hálózat segítségével ki lehet vetíteni az óvodai csoportszobákban és iskolai tantermekben elhelyezett LCD televízió(k)ra vagy monitor(ok)ra, ahol ezek megfigyelése nem kizárólag izgalmas élményt jelenthet, de lehetőséget kínál "ifjú természettudós" típusú strukturált, tudományos diákköri kutatások (pl.: fajösszetétel-, táplálékpreferencia-, bioritmus-vizsgálatok) végrehajtására is. Ugyan ez a "közvetítés" a látogató- és turistaközpontok közösségi tereiben érdekes kiegészítő szolgáltatás lehet.

Etetőkamera zártláncú hálózaton közvetített képe a  Brit Királyi Madárvédelmi
Társaság (RSPB) angliai, Old Moor-i látogatóközpontjában
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

A webkamerák egyre népszerűbbek a világban, ezek képét nemcsak a hazai, de a nemzetközi közönség is keresi és nézi. Ezért ez a képmegosztás ideális marketing eszköze is lehet az ökoturizmusból élőknek, akik honlapjukon keresztül így tudják élőben bemutatni a potenciális vendégeknek az általuk kínált élményszolgáltatásokat.

A Mobotix kétoptikás webkamerája egy nagylátószögű távlati, és egy teleobjektíves
közelképet is képes közvetíteni (Fotó: Orbán Zoltán).
Az MME egyik etető webkamerájának képe (a webkamera oldal itt érhető el >>)

 

"Madárbarát" minősítés megszerzése és ennek előnyei

Az MME Madárbarát kert programja nemcsak ötletekkel és tanácsokkal segíti a kerttulajdonosokat, az óvodákat és iskolákat, a panelházak lakóit és a munkahelyi közösségeket, de a madarak védelmébe aktívan bekapcsolódóknak elismerő táblát is adományoz.

Igaz, hogy ez a védjegy nem része semmilyen hivatalos, állami minősítési rendszernek, de a madárvédelem és a környezeti nevelés területén tevékenykedők (és a zöld pályázatok elbírálói!) körében ismert és elismert.

Ezért a Zöld óvoda, Ökoiskola, minősített erdei óvoda/iskola címet megszerezni szándékozóknak és az ökoturizmus szolgáltatóknak érdemes részt vennie ebben a rangot jelentő civil minősítésben, ami akár a fejlesztési források megszerzését célzó pályázatok elbírálásánál is fontos pluszt jelenthet.

 

Madárbarát mintakert tanösvények

A Madárbarát kert programhoz az oktatásban és az ökoturizmusban egyaránt használható Madárbarát mintakert tanösvények (kiépített és mobil változat) is tartoznak, amivel a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt érdekesen és szemléletesen lehet bemutatni a leggyakoribb madár- és más fajvédelmi eszközöket, valamint a körülöttünk élő állatokat.

A tanösvény két nagy bevezető táblája, amihez 19 eszköz és
az ezeket bemutató A/4-es tábla tartozik még.

 

  A tavaszi és nyári szaporodási időszak foglalkozásaihoz - az etetők kivételével - a tanösvény összes eleme kapcsolható (részletek >>),  a téli alkalmazhatóságról pedig itt olvashat >>.

   

  Játékos tanösvények, természetismereti játékok gyerekeknek

  A Madárbarát kert program madarai és más állatai az óvodás korú gyerekek kedvencei közé tartoznak. A természettudományos alapismereteket tartalmazó mesekönyveknek, kifestőknek, rajz- és természetfilmeknek köszönhetően az ovisok ismerik és szeretik a körülöttünk élő állatokat, ezért ha ezeket (és a védelmi eszközeiket) az életkori sajátosságaiknak megfelelően: játékosan, mozgással összekötve, a logikai és mozgáskészséget fejlesztő módon mutatjuk be nekik, akkor a természet védelme még jobban be tud épülni az óvodai szocializációs és nevelési folyamatba.


  A téli madárbarát kert mellett a nyári teendőkről is készül interaktív
  pedagógia segédanyag, amikről részletesen olvashat itt >>
  (Videó: Orbán Zoltán).

  Egy eszköz  a sok közül - a bal oldali forgató oszlop négy madárfajt,
  ezek fészkét, élőhelyét és táplálékát mutatja be, a feladat az,
  hogy ezeket a gyerekek megfelelően egymáshoz rendeljék.
  A jobb oldali játék - a megrendelő kérésére - nemcsak
  madaras, de kultúrtörténeti témát is bemutat.
  Ezek a kézműves technikával készült, többségében kézzel festett eszközök
  önállóan vagy gyerek tanösvényekbe szervezve, illetve a hagyományos
  (olvasásközpontú) tansövényeket ezekkel kiegészítve is használhatóak,
  és a megrendelő igényei szerint bármilyen témát feldolgozhatnak.
  A játékokról, tanösvényekről és egyéb megoldásokról

  itt tájékozódhat >> (Fotók: Patkós Gábor).

   

  Vetíthető Madárbarát kert előadás-sorozat letöltése

  Az ötrészes, projektorral vetíthető, pdf. formátumú előadás-sorozat (részletek >>) ideális iskolai, szakköri, oktatóközponti, erdei iskolai foglalkozásokhoz és jól kapcsolható a Madárbarát mintakert tanösvény tematikájához is. Az előadások innen is letölthetőek:

  1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk (letöltés >>)
  2. rész - Itató és porfürdő (letöltés >>)
  3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek (letöltés >>)
  4. rész - Téli madáretetés (letöltés >>)
  5. rész - Más fajok védelme (letöltés >>)
  Négy dia a letölthető Madárbarát kert előadás-sorozatból.

   

  Madárbarát településfejlesztés

  Akit részletesebben is érdekelnek a napi madárvédelmi tevékenységekre és a madarász közösségi programokra építhető komplex környezetpedagógiai, turizmus- és vidékfejlesztési lehetőségek, annak szíves figyelmébe ajánljuk az MME Madárbarát településfejlesztési koncepcióját bemutató könyvet, amit itt tölthet le >>.


  Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
  kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
  figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

   


  Orbán Zoltán