2010.10.25

Egy térképen a világ legfontosabb madár- és természetvédelmi területei
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME) is tömörítő BirdLife International kiadta a világ több mint 10 ezer kulcsfontosságú madár- és természetvédelmi élőhelyét (IBA) bemutató térképét. A térképet a jelenleg Nagoyában - a világ politikai, civil és tudományos köreinek részvételével zajló - az ENSZ biodiverzitás keretegyezményének tizedik konferenciáján (COP-10)  mutatják be.

Az IBA területek kijelölésének célja szerte a világon az élővilág, kiemelten pedig a madárvilág szempontjából kulcsfontosságú területek hálózatának kijelölése, megfelelő védelme, és folyamatos monitorozása. Az IBA területek kijelölése a BirdLife által kidolgozott kritérium-rendeszer alapján történik, tekintettel az élőhelyek állapotára és a helyi természetvédelmi tevékenységekre. Magyarországon 54 fontos madárélőhely található. A BirdLife International a térképpel fel szeretné tárni a világ védett területeit magába foglaló hálózat hiányosságait, illetve segítséget nyújt a kormányoknak a saját hálózataik fejlesztésében. A BL fel kívánja hívni a figyelmet arra is, hogy az IBA területeknek mindössze 26 százaléka élvez teljes körű jogi védelmet és mintegy 40 százaléka nem része semmilyen hálózatnak sem. A térképen sötétzölddel jelölik a teljes vagy részleges védettséget élvező területeket, világoszölddel pedig a nem védett régiókat, illetve azokat amelyek státusza nem ismert. Az IBA területek kijelölik azokat a forró pontokat, ahova a világ kormányainak összpontosítaniuk kell természetvédelmi törekvéseiket, és amelyek védelmére Nagoyában pénzügyi elkötelezettséget is kell vállalni, hogy a célkitűzések elérhetők legyenek.

Fontos Madárélőhelyek (IBA - Important Bird Area) a világon
(
a térkép megnyitása nagyobban >>).

 

Az EU-ban a legtöbb, fontos madárélőhelyekkel kapcsolatos tevékenység szorosan összefügg a Natura 2000 hálózatra vonatkozó civil munkával. A munka más civil szervezetekkel és az állami természetvédelemmel együttműködésben, közös célokért folyik. Az Unión kívül az IBA területek még nagyobb jelentőséggel bírnak, hiszen egyéb természetvédelmi besorolás hiányában csak ez lehet a területek egyetlen értékmérője. 2010-re 5 kontinens 126 országa csatlakozott az IBA programhoz. A lokális IBA leltárak több nyelven elérhetők a BirdLife International honlapján.

Az IBA-program kidolgozásáért és végrehajtásáért minden országban a BirdLife International nemzeti partnerszervezete felelős. Európa 29 országában futnak nemzeti IBA-programok, több ezer önkéntes, területi felelős és adatgyűjtő részvételével, mintegy 40 koordinátor irányításával, Magyarországon ezt a feladatot az MME látja el. A hazánkban található 54 fontos madárélőhely több mint 1,3 millió hektáron (Magyarország területének 14 százaléka) terül el az ország minden táján. Szerencsére nálunk az IBA területek többsége élvez valamilyen jogi védelmet, azonban még mindig vannak „védtelen”, de megőrzésre érdemes területeink. A kijelölésen és jogi védelmen túl megfelelő lépéseket kell tennünk arra, hogy a Natura 2000 hálózat területeinek megfelelő kezelését biztosítani lehessen. Ehhez a támogatási rendszerek fejlesztésére, a káros támogatások felülvizsgálatára, a hálózat működtetésének megalapozására és az érintett földhasználók részvételére, támogatására van szükség Magyarországon is.

 

   

 Az MME honlapjának fejlesztése az Európai Unió
támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával
valósult meg a TÁMOP-2.5.1-07/1-2008-0098 projekt
keretében