Cinkegolyó alternatívák

mainpaycheckfield

A faggyú és mag keverékéből álló cinkegolyó etetőanyag-gombócok a nagyobb városokban ma már gond nélkül beszerezhetők. Igen ám, de mit tehetünk akkor, ha nem elérhető vagy éppen kifogytunk ebből a nélkülözhetetlen eleségből?


Az állati zsiradék nemcsak magas energiatartalma, de állaga miatt is fontos téli madáreleség. Az olyan gyengébb csőrű, kistestű rovarevő fajoknak, mint az: ökörszem, vörösbegy vagy az áttelelő házi rozsdafarkú, barátposzáta, csilpcsalpfüzike - melyek nem tudják megtörni a magokat - a fagyban is képlékeny zsiradék (és az alma) a legfontosabb táplálék lehet. Ezért fontos, hogy a klasszikus nem sós vagy kifőzött szalonna pótlás mellett az egyéb szóba jöhető eleségféleségekről is szót ejtsünk.

Mint apró virág szirmai sorakoznak ...
... a cinege csőrnyomok egy farönkre, ...
... az etetőtálca alá szegelt szalonnabőrkén (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Kacsa- és libaháj, faggyú

A bőrös kacsa- és libaháj, a faggyú olcsó alternatív megoldás, melyből egy ökölnyi csomó néhány száz forintos áron akár egész télen kiszolgálja a madarak igényét. Ha néhány órán keresztül szobahőmérsékleten tartjuk vagy meleg vízbe tessük, kellően képlékennyé válik ahhoz, hogy némi napraforgóba és aprómag keverékbe forgatva még vonzóbbá tegyük a madarak számára.

A háj vagy faggyú jól kiegészítheti az etetők mag- és almakínálatát.
A szobakőmérsékleten gyurmaszerűen alakítható hájat műanyag terményhálóban
vagy valamilyen egyéb rácsos megoldással érdemes kihelyezni
.
A faggyú és a háj a harkályok (nagy fakopáncs) fontos téli tápláléka az etetőn
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

A cinkegolyóhoz hasonlóan ennek az eleségnek is megvan az a logisztikai hátránya, hogy nem mindenhol kapható, nem található meg minden családi otthon hűtőszekrényében.

 

A vaj mindenhol elérhető

Vaj, margarin és Camembert típusú lágy sajtot a legkisebb falusi boltban is árusítanak, ezért bárhol, bármikor pótolhatja a nem mindenhol hozzáférhető cinkegolyót. A vaj kis tégláját etető vagy odú tetejére, ablakpárkányra, erkélykorlátra úgy rögzíthetjük legegyszerűbben, ha gyertyával vagy öngyújtóval megolvasztott alját néhány másodpercig erősen a felülethez nyomjuk. A "kötés" akkor lesz igazán erős, ha a műveletet fagyos hidegben végezzük.

Az etető közvetlen közelébe kirakott odúk (a képen fakúsz odú) tetejére ...
... vagy bármilyen vízszintes felületre odatapaszthatjuk, ...
... de vékony, hegyes végű ágcsonkra szúrva is felkínálhatjuk a madaraknak a vajat
(Fotók: Orbán Zoltán).
A fehér hóban a fehér vaj (faggyú, háj) nem elég feltűnő, ezért előfordulhat, hogy a
madarak eleinte nem ismerik fel benne a táplálékot. Ezen könnyen segíthetünk,
ha a tetejére napraforgómagot szórunk. A videón azt láthatjuk, amint a
kezdetben tanácstalan cinegéket a vajon lévő szotyi közel csalogatja,
amiből egyet végül fel is csippent egyikük.
A kíváncsi madarak előbb-utóbb belecsípnek a fehér téglába is, és gyorsan rájönnek,
hogy az is ehető.
A vörösbegyhez hasonlóan finom csőrű rovarevő madarak számára az alma és a
magtörmelék mellett a zsiradék a legfontosabb eleség a téli etetőn
(Videók: Orbán Zoltán).

 

Tej(szín)tolvaj cinegék és vörösbegyek

Angliában az 1920-as évektől figyelték meg, hogy a tejesember által a bejárati ajtók mellé tett tejesüvegek alumíniumfólia zárókupakját kék cinegék megbontották, hogy hozzáférjenek a tej felszínén lévő tejszínhez. A cinegék egymást figyelve megtanulták a tejszíntolvajlást, mely így széles körben elterjedtté vált az állományban, majd ellesték tőlük a trükköt az élelmes vörösbegyek is. A jelenség az 1950-60-as években volt a legelterjedtebb, azóta a beszerzési szokások megváltozása - a házhozszállítást felváltó szupermarketben történő vásárlás előtérbe kerülése - miatt egyre ritkábban látható. A viselkedés terjedésmintájának, ennek fajonként eltérő mértékének (az ősszel-télen vegyes életkori csapatokban mozgó kék cinegéknél elterjedtebb volt, mint az ilyenkor magányosan élő vörösbegyeknél) megfigyelése sok adattal szolgált a madarak megfigyeléses és szociális tanulásáról.

 

Nem csak pótlásra jó

A vaj és a háj nemcsak a cinkegolyó pótlására jó, de azzal együtt is alkalmazható, különösen akkor, ha almát is kiteszünk az állati zsiradék mellé. Ha így teszünk az ágak között ugráló madarak majdnem teljes táplálékigényét ki tudjuk elégíteni.

 

Tavasszal az etetőkkel együtt szedjük be!

A tél végi fagyok megszűntével - általában legkésőbb március végére - véget ér az etetési időszak. Ilyenkor ki kell takarítani, majd a hosszabb élettartam érdekében lehetőleg be is kell szedni az etetőket. A meleg beköszöntével a romlandó állati zsiradék és növény olajszármazék eleségeket: cinkegolyó, faggyú, háj, szalonna, vaj, lágy sajt, margarin meg kell semmisíteni. Olcsóságuk és könnyű pótolhatóságuk miatt nem érdemes ezeket a következő etetési időszakra eltenni - csak mindig útban lenne a hűtőben -, a nejlonzacskóban avasodásnak induló cinkegolyó pedig mágnesként vonzza a molyokat. Ha hirtelen sok molylepke jelenik meg a garázsban, szobában, kamrában, és nem tudjuk az okát, nézzünk utána, hogy nincs-e fel nem használt cinkegolyó valahol elfelejtve elraktározva.


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

 

Orbán Zoltán