2022.08.05
MME Ritkaságvadász Szakosztály

Beszámoló a Skywatching Day-ről

Az MME nemrégiben megalakult Ritkaságvadász Szakosztálya 2022. április 30-án szervezte meg az első Skywatching Day-t. A Magyarországon eleddig páratlan rendezvény nevéhez méltóan az égrenézésről szólt: a részvevők a kijelölt vagy önként vállalt pontokon figyelték az eget és írták össze a látott, átrepülő madarakat.

Hasonló akciók zajlanak szerte a világban, főként a ragadozómadarak vonulási helyein, például Gibraltárnál, de szinkronszerű, nagy lefedettséget biztosító felmérésről nem tudunk.

Az akcióban 41 terepmadarász vett részt, 45 UTM-négyzetből gyűjtve adatokat. Összesen 165 madárfajt sikerült meghatározni, van ahol csak kettőt, van ahol 77-et. A legtöbb helyen megfigyelt madárfaj az egerészölyv (40 helyszín), a barna rétihéja (35), a füsti fecske (33) és a vörös vércse (32) lett, az egyébként ritkább, de éppen vonulásban lévő gyurgyalag is 28 helyen előkerült, ötödik helyezést érve el. Példányszámot nem mindenki írt, így e tekintetben nem pontosak az adataink, de némi meglepetésre a legtöbb regisztrált egyed nyári lúdból (552) és gyurgyalagból (536) került „távcsővégre”, amelyeket a füsti fecske (379), a seregély (316) és a molnárfecske (257) követett. Igazi ritkaság sajnos nem került elő, de például békászó sast hét helyszínen is megfigyeltek (összesen 10 példányt).

Köszönjük Ampovics Zsolt, Bedőcs Gyula ifj., Bodor Gábor, Borza Sándor, Bozó László, Bozsaky Bonifác, Cser Szilárd, Csibrány Balázs, Dobák András, Fatér Imre, Forintos Nikolett, Futó Róbert, Gál Szabolcs, Gilányi Gábor, Godó Laura, Golen Gerhárd, Győrig Előd, Gyuricza András, Hegedűs Dániel, Horváth Csaba, Horváth Tibor, Jóna Zoltán, Juhász Benedek, Kaposvári Marcell, Kisari Szabolcs, Kiss Ádám, Kiss Áron, Koleszár Sándor, Kovács András, Kun Zoltán, Lengyel Attila, Molnár Márton, Mórocz Attila, Nagy Levente, Nagy Tibor, Németh Ákos, Németh Zoltán, Nyúl Mihály, Olág János ifj., Ölvedi Szilárd, Pálffy Joel, Pánya Csaba, Pásztor Zoltán, Péntek István, Pitó Andor, Sári Gergő, Selmeczi Kovács Ádam, Szabó Máté, Szántó Bence, Szentesi Attila, Takács Ádám, Takács Árpád, Tamás Ádám, Tőgye János, Vámos Csenge, Varga Péter ifj., Vargáné Kárpáti Ildikó, Vassné Tóth Brigitta, Vig Zsófia, Vigné Priznicz Tünde és Zágon András részvételét!