Adó 1% felajánlás

mainpaycheckfield

A személyi jövedelemadó 1% felajánlás az MME madárvédelmi
munkájának egyik legfontosabb támogatási formája.
A képen kék vércse fióka  (Fotó: Orbán Zoltán).

Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

A személyi jövedelemadó 1%-áról történő rendelkezés azért egyedülálló támogatási forma, mert nem von el pénzt a családi kasszától! Mivel adóznia minden magyar munkavállalónak kell, és a jövedelmünkből az APEH által elvont adórész közvetlenül már nem felhasználható számunkra, az adó 1% felajánlásával sok milliárd forint közvetlen felhasználásáról dönthetünk.

Az adózás rendjét és felhasználását szabályozó törvény lehetővé teszi, hogy minden munkavállaló személyi jövedelemadója 1%-át civil szervezetek, újabb 1%-át pedig egyházak és kiemelt közfeladatok számára ajánlja fel. Az elmúlt években - munkánk fontosságának társadalmi elismeréseként - az MME egyre több adó 1% felajánlásban részesült:

Sajnos az emberek mintegy 50%-a még mindig nem rendelkezik adó forintjai ezen jószolgálati részéről, így az beolvadva az állami költségvetésbe nem tud közvetlen segítségként érvényesülni. 2010-ben a 30 millió Ft-os összeg mindössze 4800 felajánló önzetlenségének köszönhető. Figyelembe véve az 50%-ot nem meghaladó magyarországi 1% rendelkezési hajlandóságot, könnyű elképzelni, hogy mennyivel több juthatna madárvédelemre, gyermek és közösségi programokra, szemléletformálásra, ha a mostaninál többen nyilatkoznának adójuk 1%-áról.

Ezért az MME arra kéri a lakosságot, hogy mindenki rendelkezzen személyi jövedelemadója 2x1%-áról, és ha Ön úgy gondolja, hogy az MME céljai és tevékenysége fontos, kérjük, idén is a madarak védelmére ajánlja fel személyi jövedelemadója 1%-át.

Az adó 1% támogatásoknak köszönhetően a 10 000 tagot számláló egyesületünk az elmúlt években nem csak folytatni, de fejleszteni is tudta madárvédelmi programjait:

  • A parlagi sas, a kerecsensólyom és a kék vércse védelméhez továbbra is az MME nyújt szakértő segítséget Magyarországon és az Európai Unióban.
  • Gyermektáboraink, oktatási programjaink, Madarász ovi és Madarász suli foglalkozásaink több 10 000 látogatót vonzottak. Országos rendezvényeinken, lakossági programjainkon közel 50 000 ember fordult meg.
  • Létrehoztuk a Mérgezés-ellenes Kerekasztalt a ragadozó madarak védelmében, adatokat gyűjtünk és megoldási javaslatokat dolgozunk ki.
  • Fokozott figyelmet fordítunk az áramütés okozta madárpusztulások problémájának megoldására, együttműködéseket kezdeményezünk, aláírtuk az „Akadálymentes Égbolt” megállapodást a hazai probléma 2020-ig történő megoldásáért.
  • Kidolgoztunk egy országos Madárbarát településfejlesztési, tájgazdálkodási koncepciót, ezzel is segítve a hátrányos helyzetű kistelepülések önkormányzatait, mezőgazdálkodóit, lakosait az élhető vidék fejlesztésében, munkahelyteremtésben.
  • Egyesületünk több mint 1 000 önkéntese szolgáltat nélkülözhetetlen felmérési- és madárgyűrűzési adatokat, ezzel is segítve a madarak védelmi helyzetét és a klímaváltozást érintő kutatásokat.
  • Szakértőként veszünk részt a természetvédelem ügyében érintett minisztériumok egyes döntéselőkészítési folyamataiban.

Kérjük olyan munkáltatók, munkavállalói csoportok jelentkezését is, akik munkahelyükön eljuttatnák a dolgozókhoz, a számviteli osztályhoz rendelkezési nyilatkozatunkat! Számukra  nyomtatott rendelkezési nyilatkozat csomagot, valamint az együttműködést megköszönve egyesületi kiadványokat küldünk. Kapcsolat.

       Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

Minden eddigi és új felajánlónknak köszönjük, hogy támogatta madárvédelmi, környezetmegóvó, szemléletformáló munkánkat! 

* Az összegek az APEH által a tárgyévben és a tárgyévet követően elszámolt összesített felajánlást mutatják; ugyanakkor a beszámolókban a tárgyévi összeg felhasználásáról kell a kedvezményezetteknek beszámolniuk a törvényi szabályozás alapján.