A tálcás porfürdő az etetőn is működik

mainpaycheckfield

A tollazat tisztán tartása a madarak számára létkérdés. A nyári melegben ez a feladat sokkal könnyebb, mivel ekkor a tollászkodás mellett nap-, por-, hangya- és vízfürdőt is vehetnek. Télen ezek a lehetőségek szinte teljesen hiányoznak.


Mivel télen a napnak nincs elég ereje napfürdőzni nem lehet, a hangyák mélyen a föld alatt telelnek, a fagyok miatt a víz- és porfürdő sem elérhető, a mind hosszabb és gyakoribb csapadékmentes időszakokban pedig a hóban sem tudnak fürdőzni a madarak.


A napfürdő még a legmelegebb nyári napokon is csak a déli órákban működik,
amikor legjobban tűz a Nap. Jellegzetes testtartással napfürdőző

örvös galamb (Fotó: Orbán Zoltán).


Télen a kopár talaj helyenként alkalmas lehet porfürdőzésre, legalábbis egyes
madarak megpróbálkoznak ezzel (Videó: Orbán Zoltán).

 

Az egész évben, tehát az etető mellett is működtetett itató nem csak az ivóvíz-utánpótlás, hanem a fürdési lehetőség miatt is fontos a madarak számára. A nyári madárvédelem egyelőre kevéssé közismert és használt eszközének, a porfürdőnek létezik egy tálcás változata, amit akár télen is használhatunk.


A tálcás porfürdő az egyik legmókásabb madárvédelmi eszköz, ami főleg a verebek
kedvelőinek kínál rengeteg megfigyelési élményt (Videó: Orbán Zoltán).

 

 

Ha nyáron is működtettünk tálcás porfürdőt

A nyár végén száraz, meleg helyre: pincébe, kamrába, kazánházba menekített tálcás porfürdő homokja száraz marad, ezért a fagy- és csapadékmentes téli napokon percek alatt kihelyezhetjük az etető itatója mellé. Azért ide, mert a nedves tollon jobban tapadnak, ezért hatékonyabban fejtik ki dörzsölő hatásukat a homokszemek.


A télre kint hagyott tálcás porfürdő (balra a frissen feltöltött itató, jobbra a letakart
porfürdő látható) töltőanyaga megfagy, ezért azonnali felhasználásra nem
alkalmas. Előtte akár több napra is fűtött, meleg helyre kell vinni,
hogy a homok teljesen kiszáradjon (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Porfürdőt télen is készíthetünk

Ha beszereztük a megfelelő méretű tálcát (erre legmegfelelőbbek a nagyobb műanyag virágalátétek), porfürdőnek alkalmas homokhoz hozzájuthatunk a játszóterek homokozójából (de a legjobb a kunsági "földutak" futóhomokja). Tegyük ezt be néhány napra valamilyen fűtött helyiségbe száradni, eközben egy gallyal naponta forgassuk át és az összeállt rögöket törjük össze. De a több napos szárítást sütőben fél-egy óra alatt is elvégezhetjük. Amint kellően száraz a homok, a fagy- és csapadékmentes órákban már csak ki kell helyeznünk az etető itatója mellé.


A porfürdőt éjjelre lehetőleg vigyük meleg, száraz helyre, de ha éjszaka nem fagy,
letakarva néhány napra akár kint is hagyhatjuk (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Téli porfürdőztetésre különösen azok a napok alkalmasak, amikor a Nap is kisüt. Ilyenkor a madarak több időt töltenek a tollazat tisztán tartásával, fürdéssel, majd az ezt követő tollászkodással. A verebek kimondottan "porfürdőfüggők", ezért ennek az egyre fogyatkozó madárcsoportnak a kedvelői számára különösen ajánlott ez a madárvédelmi eszköz. Természetesn más fajok is porfürdőz(het)nek, mivel azonban ez a madárvédelmi eszköz még alig használt Magyarországon, nincsenek információink az ezt télen is használó többi fajról.


Különösen akkor, ha az ablak elé telepítjük, ...


... ahonnan jól meg is figyelhetjük, amint a madarak használatba veszik
(Videók: Orbán Zoltán).

 

Előfordulhat, hogy a kihelyezést követően a madarak nem kezdik egyből használni a porfürdőt (ne felejtsük el, hogy porszerű homokkal eddig csak nyáron találkozhattak), de amint megtöltik a gyomrukat és elkezdenek inni és fürdeni, előbb-utóbb ezt is birtokba veszik.


Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

 

Orbán Zoltán