A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében

mainpaycheckfield

2014 július 1-vel a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság koordinációja alatt elindult A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében LIFE + projekt.

A 2018. december 31-ig tartó projekt megvalósításában további 12 partner – a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, a Kaposvári Egyetem, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Milvus Csoport Egyesület, a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület, a MAVIR Zrt, a NIMFEA Természetvédelmi Egyesület és a Madárvilág Nonprofit Közhasznú Kft - vesz részt.

Az Európai Unió LIFE+ programjának 75%-os társfinanszírozásával megvalósuló projekt, a világszerte veszélyeztetett parlagi sas (Aquila heliaca) és kerecsensólyom (Falco cherrug) Európában kulcsszerepet betöltő állományainak megerősítését tűzte ki céljául. Mindkét faj az EU Madárvédelmi Irányelve és a LIFE+ Nature szempontjából kiemelten védendő fajnak számít, legjelentősebb európai populációiknak a Kárpát-medence ad otthont.

A korábbi védelmi törekvéseknek köszönhetően a parlagi sas és a kerecsensólyom populációinak megerősödése tapasztalható a Kárpát-medencében. Ugyanakkor a két faj fontos táplálékbázisát képező kisemlősök, mint a közönséges ürge (Spermophilus citellus), a mezei hörcsög (Cricetus cricetus) és a mezei nyúl (Lepus europaeus) állományai egyre csökkennek. Ahogy e fajoknak élőhelyet biztosító füves puszták, életében kulcsszerepet játszó délvidéki földikutya (Nannospalax montanosyrmiensis) és csíkos szöcskeegér (Sicista subtilis) állományai is. Ez a tendencia veszélyezteti a két ragadozómadár-faj védelmére irányuló erőfeszítések eddigi eredményeit. Az ürge, a délvidéki földikutya, a csíkos szöcskeegér önmagukban is kiemelkedő természetvédelmi értéket képviselnek, a hörcsög és a mezei nyúl egyedszáma pedig folyamatosan csökken. Mindezekre tekintettel, a projekt közvetlenül az említett kisemlősök populációinak megerősítésére törekszik, hogy ezzel is segítse ritka ragadozó madaraink hatékony védelmét.

További információ a projekt hivatalos honlapján >> itt