Madarásszon velünk

mainpaycheckfield

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület működése során számos speciális faj- és területvédelmi programot hajt végre. Ezek az akciók jellegüknél fogva nem mozgathatnak meg tömegeket, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy nem elegendő, ha kutatóintézetként működünk szűk szakmai területeken. Ennél sokkal fontosabb, hogy tevékenységünk ezer szállal kapcsolódjon a lakosság mindennapi életéhez, fő célnak tűzve ki a közösségépítést és az emberek széles körű bevonását a gyakorlati természetvédelembe.


Közösségi programjainkkal, rendezvényeinkkel egész évben várjuk az érdeklődőket, lehetőséget kínálva a szabadidő érdekes és tartalmas eltöltésére.


Madarakat megfigyelni nem csak a "vadonban", de a településeken is lehet, amint
azt ennek a fővárosi
kormorán- és szürkegémtelepnek a példája is mutatja
(Videó: Orbán Zoltán).

 

Bárki bekapcsolódhat!

Az MME közösségi jellegű Madárbarát kert, Madarász ovi, Madarász suli, gyűrűző tábori programjai és országos rendezvényein alapelv, hogy ne kizárólag a madárszakértők számára legyenek vonzóak és teljesíthetőek, de kisgyerekes családok és idősebb emberek is bekapcsolódhassanak.

 

Nincs szükség madártani ismeretekre és felszerelésre!

A „Bárki bekapcsolódhat!” alapelv következő fontos vonatkozása, hogy ehhez sem madártani szakértelemre, sem különleges felszerelésre nincs szükség. Közösségi programjainkon, madárgyűrűző táborainkban az érdeklődőket az MME felkészült, távcsővel és teleszkóppal felszerelt önkéntesei és munkatársai várják, így senki nem marad le semmi érdekesről.

 

Együtt a madarakkal – együtt az emberekkel

Közösségi programjaink középpontjában – bár ez első hallásra furcsának tűnhet -, nem kizárólag a madarak állnak, hanem az emberek, a táj, a növény és állatvilág egysége. „Madarászni jó” – olvashatjuk az Európai Madármegfigyelő Napok oldalon, de madarászni társaságban, főleg gyerekek és felnőttek vegyes közösségében, még jobb.

 

Játszva kutatás

Végül de nem utolsó sorban, a madarász kirándulások, programok a tudományt, a természetvédelmet is szolgálják, hiszen a látott vagy befogott madarak szolgáltatta adatok bekerülnek a különböző adatbázisokba. Akiket kiemelten érdekel a civil kutatás, itt különösen az általános- és középiskolák, felsőoktatási intézmények tanulóira és pedagógusaira gondolunk, az bekapcsolódhat a Monitoring Központ kirándulós-adatgyűjtős programjaiba is.

 

Ideális környezeti nevelési alkalmak!

Az MME különböző közösségi programjai ideális lehetőséget kínálnak a pedagógusoknak, hogy óvodás csoportjaikkal, iskolai osztályaikkal, szakköreikkel vezetett terepi foglalkozások vegyenek részt. Jelentkezzenek be különböző programokra akár egész csoportokkal, osztályokkal!


A madárhatározó önálló használata közben rengeteg
gyakorlati tapasztalat és tudás szerezhető meg
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Találkozzunk a legközelebbi programon!