2023.08.21

Biztató idei fiókaszámok fehér gólyáinknál

Fehér gólya a fészkén (fotó: Orbán Zoltán)

Bár a gólyák még éppen csak indulóban vannak telelőterületeik felé, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) összesítette új, közösségi adatgyűjtésen (citizen science) alapuló TermészetLesen programjának előzetes költési eredményeit. A Gólyales adatbázisába – jórészt a Turdus elnevezésű telefonos alkalmazással feltöltött – 2035 fészkelőhelyről származó adat alapján az elmúlt 25 év átlagánál jóval jobb költési eredményt ért el a hazai fehérgólya-állomány 2023-ban (a kezdőképen fehér gólya látható a fészkén, fotó: Orbán Zoltán).  

Az adatok jó része üres fészektartóról (658), lakatlan fészekről (249), fészekkezdeményről (23) és magányos gólyáról (23) szól, gólyapár 1082 fészket foglalt. Ezekben átlagosan 2,61 fióka nőtt fel fészkenként, ami a nyolcadik legjobb érték 1999 óta (a legjobb eredmény 2011-ben született: 3,09; a legrosszabb 2005-ben: 1,59). Ha csak a fiókákat repítő, sikeres párok átlagát nézzük (914 fészekben ismert a pontos fiókaszám), még jobb az eredmény: a 3,05 fióka/fészek a negyedik legjobb (itt 2,34 és 3,4 közötti értékek találhatók). 

A fiókaszámot a szülőmadarak kora tavaszi kondíciója (ami a teleléstől és a vonulástól függ), valamint a táplálékmennyiség és az időjárás befolyásolja. Az idei jó eredményhez hozzájárult a csapadékos időjárás, ami segítette a gólyák táplálékállatait, de nem volt a fiókákat tizedelő hosszú hideg periódus sem. Az idei tavaszon a tapasztalatok alapján sok új fészek is épült, ami a 3–5 évesen ivaréretté váló fiatalok költésbe állására utal. 

Az adatok összegyűjtése a felmérőktől, adatbázisba rendezése, ellenőrzése, elemzése még zajlik, így a gólyapárok számának becslése még hátra van, de az eddigi adatok legalább 10%-os növekedést mutatnak az eddigi mélyponthoz, a 2019. évi 4000 páros állománynagysághoz képest. Ez jó hír az 1941-ben még 15–16 ezer páros, főként a táplálkozóhelyek megfogyatkozása miatt negyedére csökkent állomány kapcsán. A korábbi években hónapokba tellett az előzetes elemzés elkészítése, de az Európai Unió LIFE támogatásával zajló „Naturemob” pályázat során elkészített telefonos applikáció sokat segít a felmérőknek és a kutatóknak is. Térképes statisztikák elérhetők a https://termeszetlesen.mme.hu/#/golyales oldalon is.

Lovászi Péter