2023.08.09

Környezetvédelmi díjat kapott „Falco”

Falco

Június 28-án átadták a Bolygónk és Városunk környezetvédelmi díjakat a Magyar Tudományos Akadémián. A díjakat a Bolygónk és Városunk környezetvédelmi portál szakmai közössége ítélte oda 19 szervezet és magánszemély részére, akik a legtöbbet tették a természet és a környezet értékeinek megőrzéséért. Örömmel értesültünk róla, hogy „ Falco-t”, az MME méregkereső kutyáját is a díjazottak közé választották, elismerve ezzel a természetvédelem területén elért úttörő eredményeit. A díjakat Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át.

2013-ban a ragadozómadár-mérgezések visszaszorítása érdekében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület létrehozott egy méreg-és tetemkereső kutyás egységet. Korábban az egész világon csak Spanyolországban és Olaszországban használtak ilyen speciális feladatra képzett keresőkutyákat. Közép-Európában elsőként a „Falco” nevű német juhászkutya állt munkába, akinek kiképzése az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központja történt.

Hét kiemelkedően eredményes év alatt „Falco” 905 terepi keresést hajtott végre, és 403 esetben talált mérgezéssel kapcsolatos tetemeket, csalétkeket vagy méreganyagokat. Ezzel az egyik legsikeresebb méreg-és tetemkereső kutyának számít a világon. Az első sikeres magyarországi házkutatás is hozzá kötődik, sőt a környező országok nyomozó hatóságaitól is több esetben kapott felkérést amely munkák szintén sikerrel zárultak.

Bár „Falco” alapvetően méreg-és tetemkereső kutya volt, de a természetvédelem számos más területén is komoly eredményeket ért el. Többek között részt  vett lelőtt védett állatok eseteinek kivizsgálásában, sőt elveszett/bajba került - gps jeladóval ellátott madarak keresésében is. „Falco” a sasok védelmezője volt, munkája jelentős szerepet játszott a ragadozómadár pusztítások visszaszorításában, a fokozottan védett parlagi sasok állománya pedig növekedésnek indult. Sajnálatos módon tíz éves korában, 2022-ben súlyos egészségügyi problémák következtében örökre itt hagyott bennünket, de munkásságára mindig emlékezni fogunk.