2023.06.19
MME Ritkaságvadász Szakosztály

Beszámoló a 2. Skywatching Day-ről

Az MME Ritkaságvadász Szakosztálya 2023. április 29-én ismét megszervezte a Skywatching Day-t. A rendezvény ismét az égrenézésről szólt: a madarászok egy-egy, jó panorámájú ponton figyelték az eget, várva és regisztrálva az átrepülő madarakat.

A 13-22 Celsius fokos napi maximumhőmérséklet a tavalyinál hűvösebb volt, ami a madármozgást is kicsit visszafogta az előző évhez képest. Idén 26 ponton 62 terepmadarász csatlakozott a számláláshoz és töltötte fel adatait az MME Madáratlasz adatbázisába (tavaly 41-en, 45 helyről). Összesen 167 madárfaj került távcső elé, ami szinte megegyezik a tavalyi 165-tel. Az egy helyről megfigyelt fajok száma 7 és 71 között változott (2022-ben 77 volt a rekord). A legtöbb helyen megfigyelt madárfaj idén is az egerészölyv (24 helyszín) volt, majd szintén a barna rétihéja (23), a füsti fecske (23) és a vörös vércse (23) következett. Némi meglepetésre az ötödik helyre a rejtettebb életmódú és kevésbé gyakori karvaly futott, azaz repült be (20 helyszín), holtversenyben a gyakori örvös galambbal. Igazi ritkaság idén sem került elő, de az akció lényege, a jó hangulatú közös madarászás így is megvalósult. Hasonló „égleső” akciók zajlanak egyébként a világban, de a ragadozómadarak vonulási helyein – a mienkhez hasonló, szinkronjellegű felmérésről nem tudunk. 

Köszönjük Berényi Zsombor, Lendvai Csaba (Budapest V. kerület), Bognár Szabolcs (Hahót), Bozó László (Kevermes), Cser Szilárd (Tornyiszentmiklós), Csonka Péter (Neszmély), Gál Szabolcs (Zalaszabar), Gilányi Gábor, Nagy Tibor (Barabás), Gyuricza András (Baja), Kiss Áron (Kunpeszér), Koleszár Sándor, Pitó Andor, Nagy Levente (Dinnyés), Kovács Ágnes (Jászberény), Laczkó Szabolcs (Budapest XXIII. kerület), Lengyel Attila (Nógrád), Lovászi Péter, Vassné Tóth Brigitta, Vass Roland (Sándorfalva), Márkus Ferenc (Tata), Mészáros József (Tiszavasvári), Mórocz Attila (Dunaszekcső), Németh Ákos (Csengőd), Prager Csaba (Kalocsa), Selmeczi Kovács Ádám, Kun Zoltán (Szokolya), Szabó Máté (Héreg), Szép Tibor dr., Danku János (Szabolcs), Takács Ádám (Apaj), Tamás Ádám (Madaras), Tőgye János (Biharugra) és Vasas András (Kardoskút) részvételét!