2023.06.12
Budapesti Helyi Csoport

Vércse les a Várban

A korai, reggel 7 órai találkozó ellenére sokan, kb. húszan érkeztünk a Budai Vár Oroszlános udvarába, hogy Morandini Pál vezetésével vörös vércséket láthassunk.

A spektív már rá is volt irányítva a fészekre, melyben kezdetben csak egy kilógó faroktoll jelezte, hogy a tojó is benne van. Pál elmagyarázta, hogy a fészket dolmányos varjak építették korábban, a madarak ellen kitett tüskéket ágakkal gondosan befedve. Az elhagyott varjúfészket hasznosította egy vörös vércse pár. Az idei első költésükből nem repültek ki fiókák, nagy valószínűséggel a varjaknak „köszönhetően”. Így aztán nem könnyű megmondani, hogy a dolmányos varjak áldást vagy átkot jelentenek-e a vércsék számára. Egy biztos: szemtanúi lehettünk, amint a vércse hím és egy dolmányos hosszasan kergették egymást a kupola körül. Hogy ki kit kerget, az nem volt egyértelmű, mert felváltva űzték egymást. Összecsapásra nem került sor. Egy idő után a varjú elunta és elrepült, a vércse végre megpihenhetett.
Azt is láthattuk, amint a vércse hím nagy vijjogva megérkezik valahonnan, majd a palota tetején találkozik a fészket elhagyó párjával. Kár, hogy a helyszínen nem hangzott el, ami itthon a fotókon már látható volt: egy gyíkot hozott a hím a párjának, amit az el is fogyasztott, majd visszaszállt a fészekre.
A második helyszín szintén a Várban, az Uri utcában volt, ahol egy építészeti elemet, tűzfalban lévő üreget használtak a vércsék. A fiókák már kirepülés előtt álltak, gyakran kiültek a bejárathoz, szárnyaikat nyújtóztatták és napoztatták. Egyszerre maximum két fiókát láttunk. Amíg csoportosan figyeltük őket, addig az élelemmel hazatérő szülőket nem sikerült elcsípnünk. (Én a vezetés után visszamentem és láttam etetést.)
Kicsit kisétáltunk a Várból, hogy egy másik, az előzőhöz hasonló, építészeti elemként kialakított üreget lássunk, melyet egy harmadik vércsepár használt költésre. (Mire jó a szecesszió?)
Megtudtuk, hogy ha „gyanús” helyet látunk, de nincs ott a madár, akkor a „meszelés”, vagyis a fehéres színű ürülék bizonyíthatja a jelenlétét.
Köszönjük a helyszínek megmutatását Morandini Pálnak! Ő pedig szívesen fogad minden budapesti vércse fészkelőhely bejelentést, mert összegzi az adatokat (morandini.pal@gmail.com).

Fotók és szöveg: Frekot Erika

 


Fiókák az üreg bejáratánál (Fotó: Frekot Erika)

 


Fióka tépi a szülőtől kapott zsákmányt (Fotó: Frekot Erika)

 


A tojó a párjától kapott gyíkkal (Fotó: Frekot Erika)

 


Fészkére visszatérő tojó (Fotó: Frekot Erika)

 


Tollászkodó hím (Fotó: Frekot Erika)

 


Kupola körül kergetőző vércse hím és dolmányos varjú (Fotó: Frekot Erika)