2023.04.17
Fejér Megyei Helyi Csoport

Kezdő Madarász Képzés - Beszámoló

2023-ban sikerült újból megrendeznünk Fejér vármegyében a Kezdő Madarász Képzést. Az elmúlt évekhez hasonlóan (covid közbelépésétől eltekintve) január végén, február elején tartjuk a felnőtteknek (18 év felettiek) és március második felében, április elején a fiataloknak (10-17 évesek számára).

Az elméleti képzést eddig Székesfehérváron, több helyszínen szerveztük, de az utolsó kettőt a Sóstó Vadvédelmi Központban. Ideális a helyszín, hiszen kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a szórakoztató, érdeklődésüknek megfelelő témákat az előadások szünetében. A második napi képzésnek, ami terepi program mindig is a Sóstó adott helyszint, hiszen tökéletes egy három-négy órás túrára a kezdő madarászok számára. Változatos helyszín (erdő, rét, tó, vizes élőhely), sokféle madárral (kócsagok, récék, harkályok, rétisas, fekete gólya).

A képzés egy jól összeszokott csapat közös munkája, akik az MME Fejér megyei helyi csoportjának, aktív tagjai, választott tisztségviselői és lelkes önkéntesei. Az előadásokat 6-8 fő tartja, míg a képzésen résztvevőkkel további 4-6 önkéntes foglalkozik.

Az előadások egy előre elkészített (Orbán Zoltán) tematika szerint zajlanak. Ezek témái:
- Kik is azok a madarászok? (miért éppen a madarak, a madarászat típusai, a hazai madártan és az MME)
- Hogyan kezdjek bele? (felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése)
- Ismerkedés a madarakkal (életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás)
- Madármentés (mit tegyek, ha sérült madarat vagy fiókát találok?): Ezt a témakört a Fejér megyei HCs építette be az előadásába már a kezdetektől fogva, mert úgy véltük szükség van rá.
- Ismerkedés a madárhatározóval (a madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép)
- Ismerkedés a madárhatározóval (a keresett faj megtalálásának titka - a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás).

Az ebédszünetben és a szünetekben megvendégeljük a résztvevőket az általunk készített szendvicsekkel, az általunk sütött süteményekkel. Ezekben a szünetekben nagyon jó hangulatú, tartalmas beszélgetések szoktak zajlani a képzők, az önkéntesek és a képzésen résztvevők között. Lehet elegendő volna csak a szünetbeli beszélgetéseket megtartani! Persze ez csak vicc, de ezek a kötetlen programok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy minél jobban megismerjük egymást és a képzésen résztvevők még inkább lelkes madarászok legyenek, hosszú távon aktív és hasznos tagjai legyenek a madárbarátoknak, madárvédőknek és természetvédőknek.

 

Az idei felnőtteknek tartott képzésen 19 fő vett részt, míg a fiatalok képzésén 15 fő. Győrtől Karancslapujtőig, Budapesttől Szekszárdig, nagyon sok helyről érkeztek lelkes madarászok. Érdekes módon kb. a jelentkezők 50%-a Budapestről érkezett Székesfehérvárra a képzésre. Ennek egyik oka a földrajzi közelség és a szép madarászó hely Székesfehérvár szívében (Sóstó), amiről már korábban is hallottak.

A fiatalok képzése során sok játékos feladattal próbáljuk meg átadni a madarász ismereteket. A mostani IFI madarász képzésen sok fiatalnak volt jó fajfelismerési képessége és inkább a madarász ismeretek (terepi, tudományos, gyakorlati) elmélyítésére kellett a hangsúlyt fektetnünk. Ezeket a második napi túrán meg is tudtuk tenni.

 

A helyi képzésnek az is a nagy előnye, hogy a résztvevők visszajönnek a nemsokára kezdődő tavaszi és nyári programjainkra, ahol tovább tudják mélyíteni madarász tudásukat. Ez a folyamatos képzés teszi lehetővé, hogy a kezdő madarászokból igazi madarászok legyenek és gyarapítsák az MME aktív tagjainak, szimpatizánsainak körét.

A képzés zárásaként kiosztjuk a résztvevőknek a képzést igazoló, névre szóló oklevelet, illetve a fiatalok kaptak egy általuk választott kitűzőt is.