2023.05.23
Budapesti Helyi Csoport

Apajon madarásztunk

Tavaszi félévünk utolsó túráját meglehetősen borongós, hideg időben tartottuk meg a felső-kiskunsági szikes pusztákon.

Szerencsére eső nem esett már reggel. Apajon, a Réce tanösvényen kezdtük meg a túrát, ahol igazi májusi madárzsivaj fogadott minket, barátkák, mezei poszáták, fülemülék és sárgarigók énekeltek, a még vonulásban lévő szürke légykapók és sisegő füzikék is szóltak a sűrű cserjésből és egy szép hím tövisszúró gébicset is sikerült látnunk. Legérdekesebb viszont a nappal megszólaló füleskuvik volt, valószínűleg a borús, szürke idő miatt szólt jellegzetes füttyegő hangján. Sokáig hallgatóztunk hátha sikerül kiszúrni nappalozó helyén a madarat, de végül hosszas keresés után feladtuk. Mindenki számára nagy élmény volt hallani e kis termetű ritka bagolyfajunkat. A tanösvény végén egy öreg kanalasgémet csodáltunk meg bóbitaszerű fejtető dísztollaival és a sárga billegetők színeiben gyönyörködtek a túra résztvevői.

Innen - közös megegyezés alapján a halastavak helyett - a felső-kiskunsági pusztákra mentünk, az árapasztó-csatorna mentén. Útközben a csatorna menti nyárfasorban kerti gezét hallottunk, illetve nagyon szép közelről meg tudtunk figyelni egy kis őrgébics párt és egy szalakótát is. Következő megállónk egy nemrégiben átadott madármegfigyelő torony volt, ahonnan mind a déli oldalon lévő vizes, elárasztott élőhelyek, mind az északi füves puszták jól átláthatók. Számos vízi- és partimadarat nagyon jól meg tudtunk figyelni innen a magasból, fokozottan védett cigányrécék és böjti récék, kis kócsagok, gulipánok, gólyatöcsök és lármázó nagy godák fogadtak minket. A közeli elárasztott pusztán fehérszárnyú szerkők és kormos szerkők repkedtek, így jó alkalom kínálkozott a közeli rokonfajok határozására és elkülönítésére. Később sikerült egy ezüstlilét és két-három széki lilét is találnunk a messzi távolban lévő szikes pusztán. Az északi oldalon egy öreg túzokkakas dürgött, közelében két tojóval, amelyeket minden bizonnyal a kakas őrzött. Nagyon szép látvány, mikor a kakas méltóságteljes testtartással, felfújt torokkal, szétterített faroktollaival imponál a tojóknak. Páratlan élmény egy ilyen csodálatos madarat dürgés közben látni.

Köszönjük szépen a túravezetésben nyújtott segítséget Juhász Imrének, Horváth Gábornak, Lendvai Csabának és Laposa Dávidnak.

Szöveg: Berényi Zsombor


Kis őrgébics (Fotó: Lendvai Csaba)
 

Gólyatöcs (Fotó: Lendvai Csaba)
 

Agárkosbor (Fotó: Berényi Zsombor)
 

Az élőhelykezelők fiataljai avagy a bivalyok (Fotó: Lendvai Csaba)