Ebben az évben is ugyanannyira fontosak számunkra a madarak!

mainpaycheckfield

Különös időket élünk!

A természet, a madarak, amelyek megannyi szépséggel, jó érzéssel és élménnyel ajándékoznak meg minket, a támogatásunkat kérik, hogy hosszú távon is megőrizhető legyen és megmaradjon az a biológiai sokféleség, amely hazánkra most még jellemző. Gondoljunk a saját és a soron következő felnövekvő generációk jövőjére!

Jelen természetvédelmi- és gazdasági helyzetben egyre jobban számít minden segítő, támogató egyéni hozzájárulása, legyen az akár elvi, akár tevőleges, akár pénzbeni.

Megosztanánk Önnel pár gondolatot a madárvilágról, azokról az élőlényekről, akik szüntelenül a körülöttünk tevékenykednek.

Az emberiségnek szüksége van a madarakra – sokkal jobban, mint gondolná.

Lássuk miért!

A következőkben bemutatjuk, miért nélkülözhetetlenek a madarak a világ ökoszisztémáinak működésében.

 • Kártevők elleni küzdelem: a mezőgazdasági területek fontos felvigyázói, a növények egészségének őrzői.
 • A természet takarítói: nincs is jobb és talán ismertebb példa a keselyűknél, akik az elhullott tetemektől tisztítják meg a környezetet, de ugyanezt teszik itthon az egerészölyvek is.
 • Beporzás: a méheken kívül ebben a feladatban még a madarak is részt vállalnak. Élelmiszernövényeink, illetve a gyógyászati célokra termesztett növények kb. 5%-át globálisan madarak porozzák be.
 • Növényi magok terjesztői:  a madárürülék is lehet hasznos, mivel a madarak az elfogyasztott magvakat utazásuk során újabb és újabb élőhelyekre juttatják el.
 • A természet egyensúlyának fenntartói: a madarak biztosítják a növények és növényevők, ragadozók és zsákmányállatok között fennálló egyensúlyt. 
 • Korallzátonyok megmentői: a tengeri madarak ürüléke segíti a korallzátonyok tápanyag utánpótlását, ezzel biztosítja az ott található életközösségek fennmaradását. 

 
Bolygónk egészségének hírnökei: mivel minden környezeti változásra gyorsan reagálnak, a madarak azok, akik legkorábban figyelmeztetnek minket az egész világot érintő problémákra, mint például a klímaváltozás hatásaira is.
Nem összeesküvés elmélet, hanem tény, hogy a világunkban minden mindenre hatással van. Ezért is fontos tisztában lenni azzal, hogy az ember felelőssége megkérdőjelezhetetlen.

Szeretnénk hinni, hogy még nem késő és hogy lehet tenni a jövőnkért, azért hogy a meglévő fajok és a sokszínűség megmaradjanak!

Egyesületünk ezért dolgozik, és ezért kérjük az Ön támogatását is. Segítse munkánkat, őrizzük meg a jövőnket! 

És ha ideje engedi és lehetősége van rá, lássa vendégül a telente hazánkban tartózkodó madarakat. Tudta, hogy több mint 150 madárfaj tölti nálunk a telet? Ezek közül akár 50 különböző is megfordulhat az etetőkön, itatókon. Gyönyörködjön bennük és ne felejtse el, ha elkezdi őket gondozni, ők a tavasz beköszöntéig számítanak Önre!

 • 2000 forinttal a tudásátadást és a gyermekek oktatását támogathatja, hogy felfedezzék a természetet és észrevegyék a benne zajló kölcsönhatásokat.
   
 • 5000 forinttal a mindennapi madaraink monitoringját, a madarak életének megismerését segítheti elő, így kaphatunk képet az aktuális folyamatokról.
   
 • 10.000 forinttal hozzájárulhat a téli madárbarát teendők elvégzéséhez, odútelepek takarításához, karbantartásához és új odúk gyártásához.

Köszönjük!

Kérem töltse ki az alábbi mezőket!